1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 

agenda

10 jaar Passa Porta
do 16.10.2014 | 21:15
€ 7 / 5
Beursschouwburg
EN / ES / FR / NL

schrijvers over brussel

OPENINGSFEEST

Feestelijk startschot van 10 jaar Passa Porta! Binnen- en buitenlandse auteurs die de voorbije jaren over Brussel en België schreven, lezen voor in de Gouden Zaal van Beursschouwburg en dansen daarna mee in het Beurskaffee.

Met Pieter De Buysser (BE), Charly Delwart (BE), Fouad Laroui (NL-MA), Chantal Maillard (ES), Patrick McGuinness (GB) en Tommy Wieringa (NL). Presentatie: Annelies Beck (VRT) en David Courier (Télé Bruxelles).

Vooraf houdt de Braziliaanse auteur Bernardo Carvalho om 20 u. in Passa Porta de openingslezing van ons jubileumseizoen met een ironisch pleidooi voor hét ideale boek.


ORG. Passa Porta, Beursschouwburg


Entree

€ 7 / 5             'Schrijvers over Brussel' + feest (Beursschouwburg - Gouden Zaal)
€ 5                  Openingslezing Bernardo Carvalho (Passa Porta)
€ 10 / 8           Combi-ticket Openingslezing B. Carvalho en 'Schrijvers over Brussel' + feest (Beursschouwburg) - Gelieve voor elk programma apart te reserveren.

Reserveer via de RESERV-knop bovenin de betreffende programmapagina('s), via info@passaporta.be of via 02 226 0454.

 

OVER DE AUTEURS

Bernardo Carvalho (1960) is een vooraanstaande Braziliaanse schrijver en journalist. Als buitenlandcorrespondent in Parijs en New York werkte hij jarenlang voor de krant Folha de São Paulo. Carvalho is een meester in het creëren van een geheimzinnige sfeer en het oprakelen van een verdrongen verleden. Poëzie en waarheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in een spel met perspectieven en persoonlijkheden. De in het Nederlands vertaalde roman Nove noites (2002, Negen nachten, Meulenhoff, 2006) vertelt het verhaal van een jonge Amerikaanse antropoloog die in het binnenland van Brazilië zelfmoord pleegt. Recente romantitels zijn Mongólia, O Filho de Mãe (2009, ’Ta mère, Métaillié, 2010) en Reprodução (Companhia das Lettras, 2013). In september en oktober 2014 werkt Carvalho aan een nieuwe roman tijdens een residentie bij Passa Porta.

De Britse dichter, essayist en romanschrijver Patrick McGuinness (Tunesië, 1968) was writer-in-residence bij Passa Porta in 2013. In 2011 werd zijn debuutroman The Last Hunderd Days, die zich afspeelt tijdens de Roemeense revolutie van 1989, genomineerd voor de Man Booker Prize. In 2014 verscheen bij Jonathan Cape Other People’s Countries. A Journey into Memory, een biografisch essay over het leven in Bouillon, de geboortestad van zijn Belgische moeder. Momenteel doceert hij Franse letterkunde aan St Anne’s College in Oxford. Zie ook www.patrickmcguinness.org.uk.

De Spaanse dichteres en filosofe Chantal Maillard (1951) werd geboren in Brussel, en verhuisde als kind naar Spanje. Haar dichtbundel Matar a Platón (Plato doden, vert. Bart Vonck, Uitgeverij P, 2006) werd bekroond met de Premio Nacional de Poesía. Maillard is ook de auteur van talrijke essays, schrijft voor de culturele bijlages van verschillende kranten en vertaalde Henri Michaux. Tijdens haar residenties in Passa Porta werkte ze aan een vervolg op haar poëtische prozacyclus Diarios, op zoek naar de sporen van haar kindertijd. Het resultaat werd gepubliceerd in Bélgica (Ed. Pre-Textos, 2011).

Tommy Wieringa (Nederland, 1967) was writer-in-residence bij Passa Porta in 2005, het jaar van zijn doorbraakroman Joe Speedboot. In 2007 verbleef hij in Villa Hellebosch om er te werken aan de roman Caesarion (2009). Hij schrijft romans, reisverhalen, scenario’s en journalistieke bijdragen. Recente titels zijn de roman Dit zijn de namen (Libris Literatuurprijs 2013) en de novelle Een mooie jonge vrouw (Boekenweekgeschenk 2014). Zie ook www.tommywieringa.nl.

Fouad Laroui (Marokko, 1958) studeerde in Parijs, doceert aan de Universiteit van Amsterdam en publiceert in het Frans en het Nederlands. Zijn roman Les tribulations du dernier Sijilmassi (2014) is genomineerd voor de Prix Goncourt. In het Nederlands verschenen onder andere het non-fictieboek Poldermarokkanen en de roman De dag dat Malika niet trouwde (De Geus). In de lente van 2014 verbleef Laroui in Passa Porta om er te werken aan een volgende roman die zich afspeelt in Molenbeek. Het verhaal beschrijft één dag in het leven van een jonge Belgische vrouw van Marokkaanse origine.

Charly Delwart (België, 1975) is een van de interessantste Franstalige Belgische auteurs van de nieuwe generatie. Hij debuteerde in 2007 met de roman Circuit (Seuil, coll. Fictions & Cie), bekroond met de Prix de la première œuvre de la Communauté française. Vervolgens publiceerde hij bij dezelfde uitgever L’homme de profil même de face (2010) en Citoyen park (2012). Voor de tiende verjaardag van literatuurhuis Passa Porta schreef hij een nieuw verhaal dat zich afspeelt in zijn geboortestad Brussel.

Pieter De Buysser (België, 1972) studeerde filosofie en is schrijver van essays, verhalen en theaterteksten als Het Litteken Lip, Book Burning, Eekhoornbrood en Landschap met springwegen. Zijn werk is in verschillende talen vertaald en zijn stukken reizen de wereld rond. In 2012 verscheen zijn debuutroman De keisnijders (De Geus). ‘Muneeb’ is een verhaal dat hij schreef in opdracht van Passa Porta en dat hij oorspronkelijk voorlas achter de toonbank van de gelijknamige nachtwinkel aan de Varkensmarkt (Festival Kanal 2012). Zie ook www.pieterdebuysser.com.

Bookmark and Share