23.9.2015 - davide enia

De eerste Read & Meet van het seizoen brengt ons duivel-doet-al Davide Enia, een van de belangrijkste Italiaanse toneelschrijvers, tevens acteur en regisseur. Samen met de auteur bespreken we diens internationaal geprezen romandebuut Zo ook op aarde (vert. Manon Smits, De Bezige Bij, 2012). In de roman lezen we hoe een timide straatjongen opgroeit tot bokskampioen in het snel ontvlambare Palermo. Zo ook op aarde is een flinke brok Siciliaanse geschiedenis, van de bombardementen op Palermo tijdens de tweede wereldoorlog tot bloedige maffia aanslagen decennia later.

De ‘Read & Meet @ Passa Porta’ leesclub geeft lezers de kans om hun leeservaringen niet enkel met andere lezers, maar ook met de auteur zelf te delen. Passa Porta-medewerker en gedreven lezer Steven Van Ammel animeert het gesprek. Het gesprek met de auteurs verloopt in het Engels.

De roman Zo ook op aarde is helaas niet langer beschikbaar in het Nederlands, vandaar dat in samenspraak met de auteur een fragment uit de roman gekozen is waarop we ons zullen baseren voor de Read & Meet. Klik hier om de pdf van het fragment te downloaden.

Enkele van de thema’s en vragen die we hopen te behandelen met Davide Enia zijn:

  • Het machismo in de roman
  • De rol van geweld in de Siciliaanse samenleving
  • De rol van het boksen in de roman, niet enkel als verhaalelement maar ook in de structuur van het werk
  • Schrijven over de maffia, van Sciascia tot Saviano
  • Vertelcultuur vs schrijfcultuur in Italië


Reserveren is aangewezen, aangezien de plaatsen beperkt zijn.

ORG. Passa Porta