Koen Peeters

Vlaamse schrijvers
03/09/2018 - 30/09/2018
Koen Peeters C Koen Broos

Koen Peeters (1959) is een Vlaamse schrijver van romans en verhalenbundels. Daarnaast is hij kernredacteur van het literaire tijdschrijft DW B. Peeters studeerde communicatiewetenschappen en antropologie in Leuven en was nauw betrokken bij de oprichting en groei van Passa Porta.

Peeters mag zich al drie decennia lang schrijver noemen. Hij debuteerde in 1988 met Conversaties met K. Sindsdien heeft hij een aanzienlijk oeuvre geproduceerd. De waarde van zijn werk blijkt uit de vertalingen en prijzen die volgden. Zijn Grote Europese roman, een eigenwijze Europese tegenhanger van de Great American Novel, stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs; De bloemen won de F. Bordewijk-prijs.

In 2017 ontving hij zowel van de lezersjury als van de professionele jury de ECI-literatuurprijs voor zijn roman De mensengenezer. Deze roman vertelt het verhaal van een West-Vlaamse boerenzoon die, geprikkeld door de verhalen van zijn oom, naar Congo trekt. De jury omschreef De mensengenezer als “Een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.

Peeters was eerder al te gast als resident in Het Lijsternest, de woonplaats van Stijn Streuvels. Hieruit is zijn Streuvelsproject (een heruitgave van Leven en Dood in den Ast, en het boek Ast) voortgevloeid. Streuvels wordt overigens ook opgevoerd in De mensengenezer. Peeters zette ook een Van Ostaijenproject op, waarvoor hij diens sterfplaats opzocht.

Peeters’ fascinatie voor bijzondere plaatsen zal tijdens zijn volgende residentie eveneens ingezet worden bij het creëren van nieuw werk. Tijdens zijn verblijf in Rome van 3 tot 30 september wil hij plekken bezoeken waardoor hij zich kan laten inspireren. Hij zal er werken aan een licht essayistisch proza-verhaal over de catacomben van Rome. Dit stuk zal deel uitmaken van een verhalenbundel waaruit de magie van plaatsen spreekt.