Brazilië in de kijker: writer-in-residence Michel Laub

za 10.11.2018
20:00 - 21:30
Laub Michel C Renato Parada 2

Categorie

interview, lezing

Kostprijs

VVK: €7/5 Kassa: €9/7

Taal

Engels en Portugees (tijdens de lezing met boventitels in het Nederlands)

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Een maand lang verblijft Michel Laub in Brussel als schrijver in residentie bij Passa Porta. Het is de unieke gelegenheid voor Braziliëkenner Annelies Beck, net als Laub journalist en schrijver om de auteur aan de tand te voelen over O tribunal da quinta-feira. Het Donderdagtribunaal, de Nederlandse vertaling door Harrie Lemmens, verscheen in augustus 2018. Laub praat bij Passa Porta niet alleen over zijn meest recente roman, hij leest ook fragmenten voor in het Portugees (met Nederlandse boventitels).

Het Donderdagtribunaal

Stel: je meest intieme correspondentie van jaren ligt plots te grabbel en Jan en alleman geeft zijn ongezouten mening over je meest persoonlijke gedachten en handelingen. Misschien wel je ergste nachtmerrie? Het is precies wat José Victor en Walter overkomt in Het Donderdagtribunaal.

De twee mannen sturen jaren aan een stuk e-mails naar elkaar, waarin Walter toegeeft dat hij hiv-positief is en José Victor bekent dat hij een affaire heeft met een jonge collega. Als de vrouw van José Victor achter die affaire komt, hangt ze de vuile was van haar man buiten. De privacy van Walter en José Victor is in één klap onbestaande en de twee zijn overgeleverd aan het ongenadige oordeel van het volk.

Braziliaans talent

Michel Laub groeide op in de Joodse gemeenschap van Porto Alegre, een grote stad aan de kust in het uiterste zuiden van Brazilië. Hij was kort aan de slag als advocaat, om al snel de overstap te maken naar een carrière als journalist.

In 2001 debuteerde hij als literair auteur. Intussen zit hij aan zeven boeken, die in tien talen zijn vertaald. Diário da queda uit 2011, over de omgang met het verleden, identiteit en herinnering, verscheen in het Nederlands als Overal en altijd weer (2013, Anthos). Het boek werk bekroond met de Brasilia Prize for Literature.

Ook andere romans van Laub vielen in de prijzen en het gerenommeerde magazine Granta riep de auteur in 2012 uit tot ‘Best of Young Brazilian Authors’.

Wat Laub zelf het mooiste vindt aan schrijven? De autonomie van een boek, eens het gedrukt is: Het is als kijken naar een stuk van jezelf dat je nog niet kende.

Passa Porta, ism de culturele dienst van de Ambassade van Brazilië.

Foto©Renato Parada

Binnenkort bij