Close reading Rachida Aziz – Niemand zal hier slapen vannacht

Thu 03.12.2020
12:00 - 13:30
Closereadings
Cancelled

Location


Category

Lecture

Price

€7/5 (€9 supporting united stages)

Korting

The preferential rate 20-21 offers a €2 discount for all who feel like they need it.

Language

in Dutch

Cancelled

In Niemand zal hier slapen vannacht doopt Rachida Aziz haar pen in vitriool om in de beste literaire traditie de oude orde ervan langs te geven. Ze vertrekt van een reeks bepalende momenten in haar eigen leven, maar gebruikt die om alle vastgeroeste waarheden aan diggelen te slaan. Een boek over racisme, witheid, discriminatie en feminisme. Columniste Amina Belôrf loodst je tijdens deze close reading door een selectie van fragmenten.

Door onvoorziene omstandigheden zijn we helaas genoodzaakt om onze close reading met Rachida Aziz van 03.12.2020 te annuleren. We bekijken de mogelijkheden om een nieuwe datum voor te stellen voor dit evenement, wellicht in het voorjaar van 2021.

Lezen, een eenzame bezigheid?

“Lekker op je eentje” en “een goed boek”. De twee zinsneden komen verdacht vaak samen voor. Maar lezen hoeft allesbehalve een individuele – laat staan eenzame – bezigheid te zijn. Onze cyclus van close readings bewijst het tegendeel.

Een ‘Close Reading’ is een leesclub zonder voorbereidend leeswerk. Tijdens zo’n close reading leest een centrale gast fragmenten voor uit een werk dat hem of haar na aan het hart ligt en een beperkt groepje van deelnemers kan vervolgens reageren op de inhoud, de verhalen of de stijl. Onder begeleiding wordt zo een verdiepend gesprek op gang getrokken over de tekst en de bijbehorende maatschappelijke thema’s. Samen met een gepassioneerde moderator duiken we in de tekst en daarmee in literaire vormen en politieke vraagstukken die er vandaag toe doen.

Rachida Aziz Niemand Zal Hier Slapen Vannacht

Een lofzang op de onderdrukten

Rachida Aziz is een schrijver, activist en mode-ontwerper die weigert zich tot één identiteit te laten beperken. Niemand zal hier slapen vannacht is een autobiografisch boek maar net zo goed een haarscherpe analyse van onze patriarchale en racistische maatschappij. Aziz zet aan tot zelfbevraging, maar ook tot actie:

‘Dit boek is er voor alle mensen die nooit het recht genoten hebben om het debat te bepalen. Alle mensen die onderdrukt, misbruikt, uitgespuugd en tegen elkaar opgezet werden. Alle mensen die niet de norm zijn in deze maatschappij. Geloof me, we zijn met velen. Ik zie jullie in lange rijen aanschuivend bij de werkloosheidsdienst, ’s morgens op de trein met kleine ogen pendelend naar het muffe kantoor, ’s avonds uitgeput op de metro de handen wit van het stof op de bouwwerf.. (...) Wij hebben één iets gemeen. Wij zijn de verliezers in de maatschappij die een kleine, machtige groep naar zijn beeld en zijn gelijkenis heeft geschapen.’

Amina Belôrf© Jan Van Der Perre Bw

Op sleeptouw met Amina Belôrf

Elk hoofdstuk gaat over een ander thema, maar gelukkig maakt Amina Belôrf een selectie die we samen zullen lezen en bespreken op 3 december. Amina Belôrf (Antwerpen, °1990) is maatschappelijk assistente en columniste. Maandelijks blogt ze voor Mo* over de wereld om haar heen. Ze debuteerde in maart 2020 bij Epo met de dichtbundel Zonder het licht te breken. Momenteel tourt rond ze met haar voorstelling 'Atlas-Antwerpen (retour)', waarin ze op poëtische wijze de levenswandel van haar vader schetst.

Deze close reading wordt in samenwerking met Rosa vzw georganiseerd. Rosa vzw is een kenniscentrum voor gender en feminisme en herbergt een prachtige bibliotheek in het centrum van Brussel waar deze close reading zal plaatsvinden.
portret Amina Belôrf © Jan Van der Perre

Coming soon at