Judith Vanistendael presents 'Penelope'

Thu 26.09.2019
20:00 - 21:30
Judith Vanistendael Daphne Titeca
Sold out

Location

Passa Porta

Category

Book presentation, Illustration

Price

€ 8 / 6 presale ; € 9 / 7 at the door

Sold out

Ontroerend, ontwapenend en onderhoudend. Maar bovenal: door en door menselijk. Penelope is onmiskenbaar van de hand van Judith Vanistendael. Met zwierige stijl en kleurige aquarellen vertelt ze het verhaal van een alledaags gezin, van een mama, papa en dochter met hun demonen, eenzaamheid en verbondenheid. Het boek verschijnt tegelijk in het Nederlands en in het Frans.

Gewrongen tussen gezin en buitenwereld

‘Het is een spanning die me enorm boeit: hoe kijkt een kunstenaar resp. een wetenschapper naar de wereld? Ik ben zelf opgegroeid met een vader die schrijver was, Geert van Istendael, en zijn vrouw die chemicus was. Ik heb die verschillende invalshoeken dus van dichtbij meegemaakt.’ Geen wonder dat Judith Vanistendaels nieuwe personage Penelope een arts is, een wetenschapper, en haar echtgenoot een dichter, van het klassieke soort.

Anders dan in de Griekse mythe van Odysseus, is het in het verhaal van Vanistendael de man die op Penelope wacht. Penelope werkt als arts in oorlogsgebieden en is hierdoor vaak weg van huis. Ze verkiest deze missies boven de zorg voor haar dochter. De dochter zelf heeft daar weinig last van, de mensen in haar omgeving des te meer. Hun commentaren op de afwezige moeder zijn vernietigend.

over Judith Vanistendael

Als onderwerp van haar graphic novels kiest Judith Vanistendael veelal het lief en leed van alledaagse mensen, geraakt door de grote thema’s des levens. Van een taboerelatie in De maagd en de neger over kanker in Toen David zijn stem verloor tot nu Penelope, over de krachten die een gezin uit elkaar drijven en bij elkaar houden. Toen David zijn stem verloor werd genomineerd voor drie Eisner Awards, een van de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor comics. Vanistendaels werk is meermaals vertaald en uitgegeven in het buitenland.

Tijdens deze boekvoorstelling ontdek je Penelope via prenten, korte gesprekken met de auteur in het Nederlands en Frans.

Passa Porta, Le Lombard, Scratch, Pinceel
Photo © Daphne Titeca

Coming soon at