Leesclub 'Kindertijd' van Tove Ditlevsen

Wed 15.09.2021
20:00 - 22:00
1stad19boeken

Locations

Passa Porta

Category

Book club

Price

€7/5 (€9 supporting united stages)

Korting

the preferential rate 20-21 offers a €2 discount for all who feel like they need it.

Language

in Dutch

Met de publicatie van de Kopenhagen-trilogie kent de Deense schrijfster Tove Ditlevsen postuum een internationaal succes. Samen met schrijfster, literatuurcriticus en fan van het eerste uur Persis Bekkering bespreken we het eerste deel van de trilogie: Kindertijd.

onopgesmukt

In het kader van 1 stad 19 boeken organiseert Passa Porta in samenwerking met de Brusselse bibliotheken een leesclub rond ‘Kindertijd’, het eerste deel van de autobiografische Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen. Daarin beschrijft ze in een onopgesmukte maar poëtische taal haar moeilijke jeugd in een volkswijk in Kopenhagen.

de geboorte van een schrijfster

Tove voelt zich vaak eenzaam: ze heeft niets met de meisjes om haar heen en hun geroddel over jongens. Haar enige vriendin is de onbevreesde roodharige Ruth, met wie ze snoep uit winkels steelt. Maar ook dat wil Tove eigenlijk niet. Liever duikt ze in de paar boeken die ze van haar vader heeft gekregen, en schrijft ze kleine gedichten met de mysterieuze woorden die af en toe in haar opwellen. ‘Schitterend weemoedig,’ schrijft De Volkskrant ‘als kind is zij er nog van overtuigt dat je kindertijd het beste snel voorbij kan zijn - niemand vindt het leuk en niemand heeft er iets aan - en toch schemert de heimwee naar die tijd al tussen haar woorden door’.

Tove Ditlevsen (1917–1976) werd jarenlang gezien als een schrijver die niet in de literaire kringen van haar tijd paste; ze was een huisvrouw uit de arbeidersklasse met vier gestrande huwelijken en een sluimerende drugsverslaving, waar ze ook nog eens openhartig over schreef. Hoe anders is dat nu: ze wordt inmiddels gezien als een van de grote literaire sterren van Denemarken. Een nieuwe generatie van veelal jonge lezers herontdekt wereldwijd haar oeuvre, dat rauw en nog altijd springlevend is.


Schrijfster en literatuurcriticus Persis Bekkering begeleidt deze leesclub. Zij schrijft columns, proza en essays voor onder andere De Gids, NRC Handelsblad en De Nederlandse Boekengids. Ze debuteerde in 2018 met de roman Een heldenleven en publiceerde onlangs haar tweede roman Exces.

‘Het is knap hoe Ditlevsen tegelijk de eenvoud van kindergedachten en -taal kan vatten, en er toch veel meer in legt. Ze is een sterk observator. Ze voelt sfeer en emotie aan, veel meer dan de volwassenen die haar omringen. Het is dan ook geen toeval dat Tove troost vindt in literatuur - 'in mij begonnen lange, merkwaardige woorden als een beschermend vlies over mijn ziel te kruipen' - en dat ze ervan droomt een beroemd schrijver te worden.’
- De Standaard
‘Ik overdrijf niet als ik zeg: het beste wat ik in tijden las. De stem van Ditlevsen is zo eigen, krachtig, wild, breekbaar en precies. Je wilt er eindeloos en ademloos naar luisteren.
- Niña Weijers

Organisatie: Passa Porta & Muntpunt

Foto © Erik Petersen
illustratie © levi jacobs

Coming soon at