mohamed ouaamari. groetjes uit vlaanderen

Wed 07.10.2020
20:00 - 21:30
Mohamed Ouaamari© Jeroen Gijselinckx

Location


Category

Debate

Language

in het Nederlands

Mohamed Ouaamari heeft Marokkaanse grootouders en woont in Antwerpen. Kan en mag hij zichzelf zonder meer Vlaming of Antwerpenaar noemen? Wil hij dat ook? En herkennen jonge Brusselaars zich ook in zijn verhaal, of zijn er te veel verschillen tussen Vlaanderen en de hoofdstad? In zijn boek Groetjes uit Vlaanderen houdt Ouaamari Vlaanderen – en zichzelf – een spiegel voor, op zoek naar ongemakkelijke waarheden. Passa Porta en Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna nodigen de jonge schrijver uit voor een pittig gesprek met Nadia Fadil en twee kritische ‘Maroxellois’ van de nieuwe generatie, Ikram El Maaboudi en Issam Azgagh.

Groetjesuitvlaanderen

Thuis in Vlaanderen?

Het leven van Mohamed Ouaamari begon in 1991, drie maanden voor de eerste Zwarte Zondag, de verkiezingsoverwinning van extreemrechts. Met vlotte pen maakt hij in Groetjes uit Vlaanderen de balans op, van toen tot en met de laatste Zwarte Zondag in 2019. Het eerste boek van Ouaamari is een eerlijk verhaal over opgroeien tussen twee werelden, doorspekt met persoonlijke anekdotes, ironische humor en vlijmscherpe analyses. Soms grappig, soms ontroerend, maar altijd toegankelijk en direct.

Le premier opus d’Ouaamari retrace avec beaucoup d’honnêteté sa vie entre deux univers, son récit étant ponctué d’anecdotes personnelles, de touches d’humour ironique et d'analyses au vitriol. Parfois drôle, parfois émouvant, mais toujours accessible et spontané.

Mohamed Ouaamari (1991) woont in Antwerpen. Hij studeerde grafische media en werkt als ontwerper en online redacteur. Zijn columns lees je regelmatig in De Morgen. De actualiteit becommentarieert hij direct en scherp, maar altijd in humor verpakt – of dat nu in 280 tekens op Twitter is, of uitgebreider in de vorm van blogposts. Zijn boek Groetjes in Vlaanderen verscheen in 2020 bij uitgeverij Prometheus.

Nadia Fadil© Eric De Mildt

Nadia Fadil (1978) a grandi à Anvers et s'est installée à Bruxelles, où elle vit depuis dix ans maintenant. Elle est anthropologue, Maître de conférences à la Faculté des sciences sociales de la KU Leuven et y est affiliée au Centre sur l'Interculturalisme, la Migration et les Minorités. Elle a publié dans la langue de Vondel des ouvrages influents tels que Tegen Radicalisering. Pleidooi voor een postkoloniaal Europa (Contre la radicalisation. Plaidoyer en faveur d’une Europe postcoloniale) (2017) et (en tant que co-auteure) Een leeuw in een kooi. De grenzen van het multiculturele Vlaanderen (Un lion en cage. Les frontières de la Flandre multiculturelle) (2009).

Pleidooi voor een postkoloniaal Europa (Contre la radicalisation. Plaidoyer en faveur d’une Europe postcoloniale) (2017) et (en tant que co-auteure) Een leeuw in een kooi. De grenzen van het multiculturele Vlaanderen (Un lion en cage. Les frontières de la Flandre multiculturelle) (2009).

ORG. Darna vzw en Passa Porta

Coming soon at