Odyssee van Mohamed

Thu 07.11.2019
20:00 - 21:30
Aui El Bachiri M Anton Coene

Location


Category

Book presentation

Price

Vrije bijdrage. De inkomsten gaan naar United Stages.

Language

in Nederlands and French

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen. Op 22 maart 2016 kwam zij om het leven bij de aanslagen in Brussel. In De odyssee van Mohamed doet El Bachiri zijn aangrijpende en ontwapende relaas over opgroeien in Molenbeek en zijn leven na de aanslagen.

Het leven voor en na de aanslag

‘Drie kinderen om te onderhouden, op te voeden, maar ook te troosten. Voor een man alleen is dat niet altijd evident.’ Haarscherp vertelt Mohamed El Bachiri over zijn leven als vader na de dood van zijn vrouw, over zijn visie op verbroedering als basis voor de toekomst, maar ook over zijn jeugd in Molenbeek. Daarbij is hij even kritisch voor witte onverdraagzaamheid als voor islamitische kwezelarij. In De odyssee van Mohamed, opgetekend door David Van Reybrouck, schetst El Bachiri de contouren van een moderne, open samenleving waarin ruimte is voor verschil en menselijkheid op de eerste plaats komt. Vanuit zijn eigen bodemloze verdriet geeft El Bachiri een indrukwekkende getuigenis vol wijsheid en liefde. Zijn taal is eenvoudig, zijn boodschap is groots.

Ambassadeur van de verdraagzaamheid

In De odyssee van Mohamed gaat El Bachiri op hetzelfde elan verder van Een jihad van liefde, een hartstochtelijk pleidooi tegen haat, wraaklust en vernietigingsdrift. Zijn liefdevolle speech in het tv-programma De Afspraak eind december 2016 beroerde duizenden mensen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie. Samen met David Van Reybrouck verwerkte El Bachiri zijn rede tot een boek, dat verscheen in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Met meer dan 100.000 verkochte exemplaren werd Een jihad van liefde een bestseller.

In Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna gaat Mohamed El Bachiri na het interview met Béatrice Delvaux (Le Soir) ook in gesprek met het publiek. David Van Reybrouck verzorgt de intro van de avond.

Passa Porta, Darna, De Bezige Bij
Photo © Anton Coene

Coming soon at