VUB Prijs voor Pjeroo Roobjee

Wed 05.06.2019
20:00 - 21:30
Roobjee Pjeroo C Lena Zwanepoel Rv Uitsnede

Location


Category

Lecture

Hulde aan Pjeroo Roobjee

Het werk van Pjeroo Roobjee (1945) lees je, zie je én hoor je. De man, naar eigen zeggen ‘fabulerende snateraar van beroep’, is schrijver, graficus, schilder, zanger, theatermaker, acteur en causeur. De VUB brengt hulde aan de rijke carrière van Roobjee bij monde van filosoof en wiskundige Jean Paul van Bendegem, acteur Kurt Defrancq en rector Caroline Pauwels. Daarna spreekt de gefêteerde een dankwoord uit, leest hij voor uit zijn gloednieuwe roman Composteer mij (Querido) en heffen we samen het glas.

Over de auteur

Pjeroo Roobjee (1945) is kunstenaar, schrijver, entertainer en performer. Zijn literair werk bestaat inmiddels uit zestien romans en een aantal verhalenbundels, dichtbundels, theaterteksten en beschouwingen. Hij debuteerde in 1966 met De nachtschrijver (Manteau) en publiceerde recentelijk o.a. Naar betere oorden en andere verhalen uit de duisternis (2008), Een mismaakt gouvernement (2010), De zomer van de neusbloedingen (2013) en Niets te vieren (2016). Bij Querido verschijnt begin juni 2019 zijn nieuwe roman Composteer mij. Eerder werd hij bekroond met de Leo J. Krijn-prijs, de Louis Paul Boon-prijs, de Arkprijs van het Vrije Woord en de Cultuurprijs van de stad Gent. Als kunstenaar maakt Pjeroo Roobjee monumentale doeken en nam hij onder meer deel aan de biënnales van São Paulo en Venetië.

Uitreiking van de eerste Luc Bucquoye Prijs

De Luc Bucquoye Prijs is een verwezenlijking van de VUB Foundation. Schenker Luc Bucquoye wil er de studie van de Nederlandstalige literatuur mee steunen in een wetenschapswereld die door de hardere wetenschappen gedomineerd wordt. Pjeroo Roobjee krijgt de prijs omdat zijn werk van redelijke eigenzinnigheid getuigt, onder andere door vrijheid van denken, engagement, tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect — waarden die de Vrije Universiteit Brussel, de schenker en de laureaat in het hart dragen.

ORG. Passa Porta, VUB

Coming soon at