Waargebeurd: tussen feit en fictie

Sat 30.03.2019
17:00 - 18:00
Casteren Van Joris Kl © Stephan Vanfleteren Afgekocht Zw

Location

deBuren

Category

interview

Language

in Dutch

Storytelling verbindt de journalist met de romancier, de wetenschapper met de kunstenaar. Tenslotte, feiten krijgen maar betekenis wanneer een verhaal de punten met elkaar verbindt. Maar waar stopt de Wahrheit en waar begint de Dichtung? Matthijs de Ridder zoekt het uit met Joris van Casteren en Leen Huet.

Tussen feit en fictie

Het waargebeurde verhaal zit in de lift. Historische romans, films en series, in meer of mindere mate gestoffeerd met historische bronnen, zijn altijd in zwang geweest. En tegenwoordig heeft elke tv-zender ook wel zijn eigen ‘scripted reality’-programma, ‘mockumentary’ of docudrama. In de boekenwereld groeit daarnaast de laatste jaren de belangstelling voor goed geschreven en uitdagende literaire non-fictie, en veelzijdig genre met eigen wetten en mogelijkheden.

Het metier van de non-fictieschrijver

Hoe ga je als schrijver om met feit en fictie, met de verleiding van de verbeelding en de soms nog wonderbaarlijkere werkelijkheid? Hoeveel gaten mag en moet je als non-fictieschrijver naar eigen goeddunken opvullen om het plaatje te laten kloppen en het verhaal juist te kunnen vertellen? Allround letterenman Matthijs de Ridder schotelt zijn gasten de vragen voor.

Joris van Casteren schrijft romans, poëzie en journalistieke reportages. In al zijn teksten toont

hij zich een raak observator. Critici bejubelden Mensen op Mars uit 2016 unaniem. Vorig jaar leverde van Casteren Een botsing op het spoor af, een verpletterend stukje literaire journalistiek over een dramatisch treinongeluk, dat VPRO roemde als ‘fenomenale reportagekunst’. En onlangs bracht hij Moeders lichaam (De Bezige Bij) uit, een gedurfd relaas over een Nederlandse Limburger die jarenlang de dood van zijn moeder verborgen hield, en de rechtszaak die daarop volgde.

Kunst en literatuur lopen als een rode draad door het leven en werk van de Vlaamse kunsthistorica en filosofe Leen Huet. De voorbije jaren vertaalde ze onder meer brieven van Rubens, schreef ze met Jan Grieten een boek over Rubens’ vriend en patroon Nicolaas Rockox, en bracht ze bij Polis een biografie uit van Pieter Bruegel de Oude (Polis). Huets passie voor kunst en geschiedenis sijpelen ook door in haar fictie. In 2018 verscheen De man van haar leven, waarin de vrouw van Bruegel centraal staat. Leen Huet schreef ook libretto’s en bijdragen voor onder meer De Morgen, De Standaard en Knack.

Matthijs de Ridder handelt in taal en teksten. Hij schrijft boeken, is redacteur, geeft lezingen, modereert debatten en doceert Nederlandse letterkunde. Hij schreef onder meer Rebelse ritmes (over jazz, politiek en literatuur) en De eeuw van Charlie Chaplin, het verhaal van een bijzondere kunstenaar en een wervelend tijdperk, dat Philipp Blom bewierookte als ‘meesterlijk geschreven en gedocumenteerd’ en ‘een immens leesplezier.’

Passa Porta, deBuren

Photo Joris van Castaren © Stephan Vanfleteren
Photo Leen Huet © Koen Broos
Photo Matthijs de Ridder © Michiel Hendryckx

Coming soon at