Club Boomer met Aya Sabi en Tom Lanoye

sam. 01.10.2022
20:00
Clubboomer Aya Sabi Tom Lanoye

Catégorie

interview

Prix

préventes : 10 / 7 € (12 € soutien à united stages) - à la caisse : 12 / 9 € (15 € soutien à united stages)

Korting

le tarif préférentiel accorde une réduction de 3 € pour les personnes pour qui cela fait une différence.

Langue

en néerlandais

In Club Boomer ontmoeten we telkens twee auteurs van verschillende generaties voor debat en vertier. Na een gesmaakte première met Tobi Lakmaker en Gerbrand Bakker is het nu de beurt aan Aya Sabi en Tom Lanoye.

We overdrijven niet wanneer we Tom Lanoye aankondigen als een Vlaamse Meester. Waar hij ooit — letterlijk — begon als jonge tafelspringer om zijn snedige verzen in morsige studentencafés te reciteren, groeide hij al snel uit tot Mooie Jonge God in de Letteren met een eigen N.V. en vele strekkende meters boeken op de plank. Hij is thuis in alle genres en werd bekroond in elke discipline. Tijdens de tournee met zijn succesvolle nieuwe roman De draaischijf maakt hij tijd voor een gesprek met aanstormend talent Aya Sabi.

Thema’s uit hun werk komen aan bod in een gesprek dat ook polst naar generatieverschillen. Of er ook van een echt generatieconflict sprake is, valt af te wachten.

In haar romandebuut Half leven onderzoekt Aya Sabi hoe het is om je te verhouden als moeder, dochter, grootmoeder, echtgenote, weduwe, geliefde, vrouw. De vrouwen reflecteren op zichzelf en hun wereld, maar vooral houden ze elkaar een spiegel voor, terwijl hun levens bewegen, botsen en verstrengelen. Het is een familiekroniek over hoe pijn blijft zingen, generaties openbreekt en verbindt. Over hoe thuis soms de warmte is die een mens afgeeft, maar soms ook de kilte die een mens mee kan brengen.

‘Als schrijvers hebben wij de taak om te zeggen wat er niet gezegd wordt. Dat hoeft daarom niet politiek of revolutionair te zijn, dat kan ook in het kleine, intermenselijke zitten. We zeggen soms gewoon minder dan we eigenlijk zouden moeten zeggen. Ook thuis aan de keukentafel.’
Aya Sabi

Over de auteurs

Aya Sabi (1995) is schrijver en columnist. Ze stelde haar verhalenbundel Verkruimeld land (2017) voor tijdens ons tweede Debutantenbal. Het boek werd genomineerd voor de Lang Zullen We Lezen-trofee en de Opzij Literatuurprijs. NRC riep haar uit tot een van de literaire talenten van 2020. Sabi werd ook geselecteerd als deelnemer aan het internationaal talentontwikkelingstraject CELA (Connecting European Literary Artists), een organisatie van Passa Porta en diverse andere partners. 

Tom Lanoye (1958) is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. Hij ontving voor zijn oeuvre zowel de Gouden Ganzenveer als de Constantijn Huygensprijs. Zijn werk wordt vertaald en gespeeld in meer dan vijftien talen. Hij leeft en werkt afwisselend in Antwerpen en Kaapstad.

foto's Aya Sabi © Noortje Palmers - Tom Lanoye © Arthur Los

Bientôt à