Ecopolis Just Transition

dim. 25.11.2018
11:00 - 19:00
Ecopolis2018 Voorlopig 1

Catégorie

Débat, Interview, Lecture

Ecopolis, klinkt als iets voor alternativo’s en geitenwollensokken? Think again! Deze jaarlijkse afspraak is er voor al wie belang heeft bij een duurzame toekomst. Iederéén met andere woorden, en dus ook jij. Denkers, activisten en kunstenaars uit binnen- en buitenland staan samen stil bij fundamentele sociale, ecologische en economische vraagstukken over onze maatschappij. Ook Passa Porta draagt zijn steentje bij. We geven een schrijfopdracht aan Rachida Lamrabet en Jeroen Theunissen. In hun teksten gaan ze na hoe een rechtvaardige ecologische samenleving voor iedereen er zou kunnen uitzien.

Denken over de toekomst

Het thema van deze editie van Ecopolis is ‘Rechtvaardige transitie’. Kan je ecologisch denken en handelen, en tegelijk sociale rechtvaardigheid nastreven in een superdiverse samenleving als de onze? Zijn ecologie en een ‘groene houding’ nog teveel een zaak van de witte middenklasse? En hoe precies die overgang naar een rechtvaardige én groene samenleving maken?

Dsc1339

Met deze uitdagende en prikkelende vragen gaat een tiental scherpe geesten een hele dag aan de slag. Aan de hand van lezingen, debatten en performances schetsen zij hun visie op een duurzame samenleving.

Over de auteurs

Rachida Lamrabet (Sidiboujedain, 1970) is auteur en juriste. In 2007 debuteerde ze met de roman Vrouwland, die bekroond werd met de Vlaamse Debuutprijs. Voor Een kind van God (2008) won ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Een centraal onderwerp in alle teksten van Lamrabet is de samenleving met zijn diverse economische, sociale en culturele lagen. De animo die vele van haar teksten in het publieke debat teweegbrengen, toont de relevantie en waarde van Lamrabets werk.

Rachida Lamrabet © Koen Broos

Naast romans schrijft Lamrabet ook theaterteksten, waaronder Belga (2007) en Deburkanisation (2017), en essays, zoals Zwijg, allochtoon! (2017). Najaar 2018 verschijnt haar nieuwe roman Vertel het iemand, het verhaal van een jonge Amazigh tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Jeroen Theunissen (Gent, 1977) schrijft, reist en doceert aan de Brusselse film- en theaterschool RITCS. Sinds 2004 publiceerde hij tien boeken, waaronder de romans De omwegen (2013), Onschuld (2014) en Jouw huid (2018), en de gedichtenbundels Thuisverlangen (2005), Het zit zo (2009) en Hier woon je (2015). ‘Zijn oeuvre wordt met elk boek relevanter, overtuigender en onweerstaanbaarder’, schreef De standaard over het werk van Theunissen.

Jeroen Theunissen C Koen Broos

Sinds 2004 publiceerde hij tien boeken, waaronder de romans De omwegen (2013), Onschuld (2014) en Jouw huid (2018), en de gedichtenbundels Thuisverlangen (2005), Het zit zo (2009) en Hier woon je (2015). ‘Zijn oeuvre wordt met elk boek relevanter, overtuigender en onweerstaanbaarder’, schreef De standaard over het werk van Theunissen.

Foto©Koen Broos

Bientôt à