Het einde en hoe het te overleven

mer. 24.06.2020
20:00 - 21:30
Celeste Ng Web 1600X900P

Lieu

online event

Catégorie

présentation

Prix

Prijs: € 26, inclusief verzending van het hardcover boek (waarde €24,50) naar Vlaanderen of Nederland. Wie ingeschreven is, ontvangt 15 minuten voor aanvang een link naar het Zoomplatform.

Langue

in het Engels, Nederlands

Naar aanleiding van de verschijning van Het einde en hoe het te overleven, spreken samenstellers Katrien Steyaert en Gaea Schoeters met o.a. Jennifer Egan, Tommy Wieringa, Bart Moeyaert en Delphine Lecompte over de dood en alles daarvoor.

Niets in ons leven is voorspelbaar, behalve de dood. En we beleven een tijd waarin we meer dan anders stilstaan bij dat grote vraagteken. Hoe moet dat, sterven en afscheid nemen? Voor de reeks Het einde in De Standaard der Letteren gingen Gaea Schoeters en Katrien Steyaert op zoek naar antwoorden. Zij keken, samen met meer dan honderd schrijvers, de dood in de ogen en al gauw bleek dat gesprekken over de dood altijd gesprekken over het leven zijn. Deze gesprekken zijn nu gebundeld in een boek: Het einde en hoe het te overleven.

Daarom gaan Gaea en Katrien nog één keer het gesprek aan, en wij kijken mee. Onder anderen Jennifer Egan, Tommy Wieringa, Bart Moeyaert en Delphine Lecompte komen bij deze unieke gelegenheid samen in één virtuele kamer om teksten voor te lezen, om het te hebben over het einde en over alles daarvoor. Het wordt een onvergetelijke avond die hopelijk even doet stilstaan, inspiratie biedt of troost.

Over de auteurs:

Gaea Schoeters (1976, België) schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Daarnaast schrijft ze voor De Standaard der Letteren, en in haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Katrien Steyaert (1982, België) schrijft als zelfstandig journalist voor onder meer De Standaard, Knack Weekend, KU Leuven en Iedereen Leest. Daarnaast interviewt ze geregeld live schrijvers en lezers, en publiceert ze non-fictieboeken, zoals 1914-1918. 100 jaar later.

Jennifer Egan (1962, VS) is de vrouw achter de wereldwijd opgemerkte romans Bezoek van de knokploeg, bekroond met een Pulitzer, en Manhattan Beach.

Tommy Wieringa (1967, Nederland) schreef onder meer Joe Speedboot, zijn doorbraakroman, en Caesarion. Voor Dit zijn de namen kreeg hij de Libris Literatuur Prijs, voor De heilige Rita de Bookspot Literatuurprijs.

Bart Moeyaert (1964, België) debuteerde in 1983 met de klassieker Duet met valse noten. Sindsdien stapelt hij internationaal de successen op. Hij schrijft romans, poëzie en theaterteksten, en werd bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award.

Delphine Lecompte (1978, België) debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the Boiler, daarna schakelde ze over op gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel De dieren in mij werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs, daarna volgden nog negen dichtbundels.

P.F. Thomése (1958, Nederland) is romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus. In Schaduwkind berichtte hij over de dood van zijn babydochtertje.

Nino Haratischwili (1983, Georgië) verwierf wereldwijde bekend- heid met haar monumentale familie-epos Het achtste leven (voor Brilka). Ze woont in Hamburg en werkt ook voor het theater. In 2019 verbleef ze in residentie bij Passa Porta en was ze te gast op het Passa Porta Festival.

Partners: Uitgeverij Polis, Passa Porta, deBuren
illustraties © JeRoen Murré

Bientôt à