Close reading: Beauty is a verb: the new poetry of disability.

Locatie
Categorie
Kostprijs
korting
Taal
Voor onze tweede close reading in samenwerking met kenniscentrum voor gender en feminisme RoSa accepteerde schrijver en historica Anaïs van Ertvelde onze uitnodiging om een tekst met ons te delen. Samen met van Ertvelde zullen we poëzie lezen, en wel uit de Amerikaanse dichtbundel Beauty is a verb: the new poetry of disability. Een gesprek over lichamelijkheid, poëzie, en leven met een beperking.
Lezen, een eenzame bezigheid?
“Lekker op je eentje” en “een goed boek”. De twee zinsneden komen verdacht vaak samen voor. Maar lezen hoeft allesbehalve een individuele – laat staan eenzame – bezigheid te zijn. Onze cyclus van close readings bewijst het tegendeel.
Een ‘Close Reading’ is een leesclub zonder voorbereidend leeswerk. Tijdens zo’n close reading leest een centrale gast fragmenten voor uit een werk dat hem of haar na aan het hart ligt en een beperkt groepje van deelnemers kan vervolgens reageren op de inhoud, de verhalen of de stijl. Onder begeleiding wordt zo een verdiepend gesprek op gang getrokken over de tekst en de bijbehorende maatschappelijke thema’s. Samen met een gepassioneerde moderator duiken we in de tekst en daarmee in literaire vormen en politieke vraagstukken die er vandaag toe doen.
De nieuwe poëzie van mensen met een beperking
Tijdens deze close reading zullen we een selectie gedichten lezen en bespreken uit een dichtbundel van dichters met een beperking: Beauty is a verb: the new poetry of disability. In deze dichtbundel onderzoeken verschillende dichters wat het betekent om te leven met een handicap en laten een enorme verscheidenheid zien in vorm en thema’s die daaruit voortkomen. Er is geen universeel verhaal, één stem of één metafoor om deze ervaring mee uit te drukken. Deze gedichten schijnen een nieuw licht op verschillende aspecten van het leven met een beperking.
Aan de hand van een selectie gedichten uit de bundel zullen we samen een gesprek voeren over de ervaring van het dagelijkse leven met een beperking, en natuurlijk over de gedichten zelf. Schrijfster en historica Anaïs van Ertvelde zal de gedichten selecteren en het gesprek begeleiden.
Anaïs Van Ertvelde is schrijfster en historica. Aan de Universiteit van Leiden doet ze onderzoek naar de artistieke en politieke representatie van mensen met een beperking. Ze schrijft essays en columns op het kruispunt van lichaam, gender en seksualiteit. Samen met schrijfster en journalist Heleen Debruyne onderzoekt ze historische vleselijkheden in de podcast en het boek Vuile Lakens. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek voor de Bezige Bij: literaire non-fictie over handicap en validisme.
Deze close reading wordt in samenwerking met RoSa vzw georganiseerd. RoSa vzw is een kenniscentrum voor gender en feminisme en herbergt een prachtige bibliotheek in het centrum van Brussel.
portret Anaïs Van Ertvelde © TRUI HUSSEIN HANOULLE
Interessante

Festival Continental
De gezellige bar van de Continental wordt omgetoverd tot het kloppende hart van het tiende Passa Porta Festival.

Open mic: Ghost stories
Kom als spreker of luisteraar genieten van een open mic bij Globe Aroma.

Ghost stories
Éléonore de Duve, Eduardo Halfon, Bregje Hofstede, Merethe Lindstrøm en Jón Kalman Stefánsson openen het Passa Porta Festival met vijf nieuwe spookverhalen.