Close reading: Beauty is a verb: the new poetry of disability.

do 10.12.2020
12:00 - 13:30
Closereadings

Categorie

Lezing, Workshop

Kostprijs

€7/5 (€9 voor extra steun aan united stages)

Korting

Het voordeeltarief 20-21 geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Nederlands.

Voor onze tweede close reading in samenwerking met kenniscentrum voor gender en feminisme RoSa accepteerde schrijver en historica Anaïs van Ertvelde onze uitnodiging om een tekst met ons te delen. Samen met van Ertvelde zullen we poëzie lezen, en wel uit de Amerikaanse dichtbundel Beauty is a verb: the new poetry of disability. Een gesprek over lichamelijkheid, poëzie, en leven met een handicap.

Lezen, een eenzame bezigheid?

“Lekker op je eentje” en “een goed boek”. De twee zinsneden komen verdacht vaak samen voor. Maar lezen hoeft allesbehalve een individuele – laat staan eenzame – bezigheid te zijn. Onze cyclus van close readings bewijst het tegendeel.

Een ‘Close Reading’ is een leesclub zonder voorbereidend leeswerk. Tijdens zo’n close reading leest een centrale gast fragmenten voor uit een werk dat hem of haar na aan het hart ligt en een beperkt groepje van deelnemers kan vervolgens reageren op de inhoud, de verhalen of de stijl. Onder begeleiding wordt zo een verdiepend gesprek op gang getrokken over de tekst en de bijbehorende maatschappelijke thema’s. Samen met een gepassioneerde moderator duiken we in de tekst en daarmee in literaire vormen en politieke vraagstukken die er vandaag toe doen.

De nieuwe poëzie van mindervaliden

Tijdens deze close reading zullen we een selectie gedichten lezen en bespreken uit een dichtbundel van mindervalide dichters: Beauty is a verb: the new poetry of disability. In deze dichtbundel onderzoeken verschillende dichters wat het betekent om te leven met een handicap en laten een enorme verscheidenheid zien in vorm en thema’s die daaruit voortkomen. Er is geen universeel verhaal, één stem of één metafoor om deze ervaring mee uit te drukken. Deze gedichten schijnen een nieuw licht op verschillende aspecten van het leven met een handicap.

Cover Beauty Is A Verb

Beauty is a verb laat zien dat schrijven over deze thema’s de poëzie van mindervalide dichters tot een subcategorie maakt. Deze poëzie zou net zo goed deel kunnen zijn van mainstream poëzie, de rijkdom van deze bundel zou tot elke cursus, curriculum of anthologie kunnen (en moeten) behoren.

Aan de hand van een selectie gedichten uit de bundel zullen we samen een gesprek voeren over de ervaring van het dagelijkse leven met een handicap, en natuurlijk over de gedichten zelf. Schrijfster en historica Anaïs van Ertvelde zal de gedichten selecteren en het gesprek begeleiden.

Anais Van Ertvelde T© Trui Hussein Hanoulle

Anaïs Van Ertvelde is schrijfster en historica. Aan de Universiteit van Leiden doet ze onderzoek naar de artistieke en politieke representatie van mensen met een handicap. Ze schrijft essays en columns op het kruispunt van lichaam, gender en seksualiteit. Samen met schrijfster en journalist Heleen Debruyne onderzoekt ze historische vleselijkheden in de podcast en het boek Vuile Lakens. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek voor de Bezige Bij: literaire non-fictie over handicap en validisme.

Deze close reading wordt in samenwerking met RoSa vzw georganiseerd. RoSa vzw is een kenniscentrum voor gender en feminisme en herbergt een prachtige bibliotheek in het centrum van Brussel waar deze close reading zal plaatsvinden.
portret Anaïs Van Ertvelde © TRUI HUSSEIN HANOULLE

Binnenkort bij