De poëzie van technologie: Allison Parrish, Zaïneb Hamdi & Cecilia Verheyden

do 25.04.2019
20:00 - 21:30
Allison Parrish

Categorie

interview, poëzie, debat

Kostprijs

VVK: €8/6 ; Kassa: €9/7

Taal

Engels, Frans, Nederlands

Schrijven en lezen doen we al lang niet meer alleen met papier. Voor de meeste hedendaagse auteurs is hun praktijk intiem verbonden met software en een genetwerkte infrastructuur. Wat betekent het om die technologische context bewust mee te nemen in het creatieproces? Hoe verandert het gebruik van code – actief of passief — de notie van literatuur? Wat gebeurt er met het statuut van de auteur? En met de rol van de lezer? We steken ons licht op bij ervaringsdeskundigen Allison Parrish, Zaïneb Hamdi en Cecilia Verheyden.

Automatisch schrijven als vorm van kritiek

Allison Parrish, dichter en professor ‘Literaire creatie met code’ aan de NY University, reikt in haar lezing de hypothese aan dat computergegenereerd schrijven een voortzetting is van het ‘automatische schrijven’ dat de surrealisten beoefenden om een onderdrukt bewustzijn te laten spreken. Parrish vertrekt hiervoor vanuit het experimentele werk van Gertrude Stein. Voor Parrish is computergegenereerde literatuur ook een manier om de materialiteit van het schrijven, de fysieke en sociale context waarin technologieën leven, kritisch onder de loep te nemen.

Instagrampoëzie en online regie

Jonge schrijvers vandaag zetten software en genetwerkte technologie ook in zonder actief te programmeren. Dichteres Zaïneb Hamdi publiceert haar poëzie bijvoorbeeld op Instagram en heeft een groeiend online leespubliek. Regisseuse Cecilia Verheyden creëerde voor wtFOCK een verhaalwereld die alleen online bestaat. In het tweede deel van de avond gaan we met hen in gesprek over de vormen die virtuele teksten kunnen aannemen en over hun werk als Instagramdichter en online regisseur.

Jong redactiecomité

Dit is de tweede avond in een reeks van drie die wordt gepresenteerd door ons nieuwe jong redactiecomité, dat bestaat uit Nicolas Baudoin, Lisanne De Gendt, Rebecca Ndifo en Tessel Veneboer. Passa Porta geeft hen met dit project de kans om hun talenten als literaire programmamakers te ontwikkelen en zorgt daarbij voor de nodige inhoudelijke en financiële ondersteuning.

Allison Parrish is uitgenodigd in het kader van de expo 'Data Workers' in het Mundaneum van Mons, met de steun van: Fédération Wallonie-Bruxelles/Arts Numériques, Ugent, DHuF - Digital Humanities Flanders, Arts² en Constant.

Binnenkort bij