Dead Ladies Show #2 in Brugge

zo 29.03.2020
10:30 - 12:30
Dls Basis Passaporta Web 600X400 Def Colour
Geannuleerd

Categorie

Lezing, Muziek

Kostprijs

VVK € 4 / 6,80 / 8

Taal

in het Nederlands

Geannuleerd

Schrijfster Gaea Schoeters presenteert de Dead Ladies Show, een avondvullend spektakel over drie opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

In deze tweede editie breken Joke van Leeuwen, Lara Taveirne en Rashif El Kaoui een lans voor de Nederlandse schrijfster en tekenares Fritzi Harmsen van Beek, de Nederlandse fotografe en ontdekkingsreizigster Alexine Tinne, en de Romeinse influencer Clodia Pulchra. Sopraan Lore Binon brengt samen met pianiste Lies Colman muziek van de Frans-Spaanse componiste en zangeres Pauline Viardot-García en de Iers-Franse componiste Augusta Holmès.

‘Social distancing’ is wat Corona-experts adviseren, ‘social nearness’ is wat we met onze literaire ontmoetingen in Passa Porta beogen. Omdat we dat nu niet kunnen realiseren, maar meer nog omdat we geen risico willen nemen voor anderen, annuleren we tot nader order de geplande activiteiten. We proberen elk van deze activiteiten op een latere datum te laten doorgaan.

Alle tickethouders worden gecontacteerd en terugbetaald. Ze krijgen ook voorrang om opnieuw tickets te reserveren wanneer de ontmoetingen op een latere datum plaatsvinden. Voor gesprekken met schrijvers, nieuwe ideeën en verhalen ben je ondertussen van harte welkom op de magazine-pagina's van deze website.

Onterecht vergeten vrouwen

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

Hulde in woord, beeld en muziek

In elke Dead Ladies Show delen twee vrouwen en een man, bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars, hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie lecture-performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

De gasten voor de Dead Ladies Show #2

Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Haar meest recente roman, Zonder Titel #1, verscheen bij uitgeverij Querido. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Joke van Leeuwen schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Recente publicaties zijn Feest van het begin (AKO Literatuurprijs 2013), De onervarenen (shortlist Librisprijs 2015) en Hier (longlist Bookspotprijs en Librisprijs). In 2019 verschenen Hee daar mijn twee voeten (nieuwe versjes) en het lange gedicht voor volwassenen Levenslust, een gedicht.

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker en schrijver. Zijn proza werd in 2016 bekroond met de Nederlands-Vlaamse El Hizjra Literatuurprijs en gepubliceerd in o.a. Das Magazin. Als acteur was hij al vaak te zien in voorstellingen van KVS, ’t Arsenaal, Monty, fABULEUS en Het Paleis.

Lara Taveirne is schrijfster en regisseur, en gelooft in de liefde als oorsprong en oorzaak van alle dingen. Ze debuteerde met de roman De kinderen van Calais (2014, Debuutprijs Stad Antwerpen 2015 en nominatie Bronzen Boekenuil). Daarna verschenen de romans Hotel zonder sterren (2015) en Kerkhofblommenstraat (2018).

Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetente, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatie-functie aan het conservatorium van Antwerpen.

Sopraan Lore Binon studeerde viool en vooral zang in Brussel, Barcelona en Amsterdam. Haar fijngevoelige en rijke muzikale persoonlijkheid maakt haar een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland. Zij werkt mee aan muziektheatervoorstellingen, operaproducties en hedendaagse muziekconcerten, en koestert een grote liefde voor kamermuziek. Zie ook lorebinon.com.


_

Binnenkort bij