Het Debutantenbal

wo 28.11.2018
20:00 - 23:00
Debutantenbal Coline Cornelis Cocornel

Categorie

Interview, Lezing, Muziek

Taal

in het Nederlands

Uit de vele tientallen literaire debuten die jaarlijks verschijnen maakt Passa Porta een selectie. Opdat we tussen al dat papier nog bomen zien in het bos. Voor deze editie vormen we het Leuvense cultuurhuis 30CC om tot balzaal, en stellen we de nieuwste lichting jonge Nederlandstalige schrijvers aan je voor: Hannelore Bedert, Radna Fabias, Bert Moerman, Kathy Mathys, Maarten Goethals en Marieke Lucas Rijneveld.

Debutante van vorig jaar Lenny Peeters steekt hen een hart onder de riem. Net als Kader Abdolah, debutant van weleer.

  • Hannelore Bedert schoof haar bloeiende carrière als singer-songwriter even aan de kant, sloot zich op in een container in haar tuin en kwam terug met een knaller van een debuutroman: Lam. Na een chaotisch leven in de grote stad keert Lucia terug naar huis om daar de raadsels van haar jeugd en de geheimen van haar recent overleden vader te ontrafelen.
  • Radna Fabias miste haar debuut in de Nederlandstalige letteren niet. Fabias werd geboren op Curaçao en is de eerste zwarte dichter die de C. Buddingh’-prijs kreeg voor het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. De jury roemde haar werk als ‘vlezig, goddelijk vunzig soms’. Na een geslaagde campagne langs veel Nederlandse podia komt ze nu voor een eerste keer naar Leuven.
  • Marieke Lucas Rijneveld blijkt een dubbeltalent. Nadat ze met Kalfsvlies de C. Buddingh’-prijs won voor het beste poëziedebuut, gooit ze nu ook hoge ogen met haar eerste roman De avond is ongemak. Haar indrukwekkende voordracht was te horen op literaire podia als Crossing Border en de Nacht van de Poëzie, en haar gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften, waaronder Het Liegend Konijn en De Revisor. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf.
  • Bert Moerman groeide op in West-Vlaanderen, op een plek waar weinig meer te doen was dan lezen en films kijken. In 2016 trok hij naar New York om daar zijn debuutroman Niet dat het iets uitmaakt te schrijven. Intussen is hij terug in België en werkt hij als artistiek directeur in een concertzaal. Dat zijn tijd in New York welbesteed was, blijkt uit het lof dat kranten hem nu toezwaaien. Zo omschreef De Morgen zijn debuut als ‘grimmig’, ‘geestig’ en ‘voortreffelijk’ en roemde ook De Standaard zijn ‘fijnzinnige humor’.
  • Maarten Goethals publiceert met de novelle De fragmenten in november zijn eerste prozawerk. Hij schreef en schaafde de voorbije jaren ‘intensief en haast autistisch’ aan dit ene werk, een dagboek in speculatieve stijl over het einde van de monarchie.
  • Kathy Mathys is schrijfster en recensente bij De Standaard. Met haar debuut Verdwaaltijd schreef ze een ambitieuze en trefzekere roman over obsessies en het verlangen te verdwijnen. Diverse verhaallijnen lopen door elkaar en nemen de lezer mee van de Brusselse straten tot in de wouden van Californië. Dit schreef de Volkskrant: ‘Wat het meest beklijft, is de oriëntatie van de personages. Geen navelstaarders maar doeners zijn het, hun blik op de wereld gericht, om soms, via een fysieke sensatie – een geur, een beeld – toch gedwongen te worden de blik naar binnen te richten.

Lenny Peeters was reeds te gast op het vorige debutantenbal. Op verzoek blikt zij terug op haar eerste jaar als gepubliceerd auteur, een jaar waarin ze podia beklom van Avelgem tot Zwevezele, haar debuutroman Dochter genomineerd zag voor tal van prijzen en met de De Bronzen Uil ook nog eens de hoofdvogel afschoot.

Nadat vorig jaar Herman Brusselmans ons vertelde over zijn eerste schreden in het boekenvak is het nu de beurt aan Kader Abdolah om aan te schuiven als ere-debutant. Hij stapte de Nederlanse Literatuur binnen met de verhalenbundel De adelaars onder de arm, waarmee hij prompt Het Gouden Ezelsoor voor best verkochte debuut won. Hoge oplages en volle theaterzalen zouden zijn deel blijven, met boeken als Spijkerschrift en Het Huis aan de moskee gaf hij een nieuwe invulling aan de term ‘everseller’. Kader komt met een nieuwe roman -Het pad van de gele slippers- maar vooral met tips en wenken voor de nieuwe generatie debutanten.

De presentatie is in handen van Heleen Debruyne, radiomaakster bij Klara en auteur.

Naast debutanten vind je op het Debutantenbal uiteraard verschillende vertegenwoordigers van het literaire leven! Zo kan je er bij de stand van boekhandel Boekarest het kersverse werk van de debutanten verkrijgen, en vind je er ook literaire tijdschriften of zij die je ernaartoe kunnen leiden: Creatief Schrijven, Tijdschrift G. en DW B.

Passa Porta, 30 CC, VBK België, Atlas Contact, Polis

Ill.©Coline Cornélis
Foto Maarten Goethals © Marie François

Binnenkort bij