Drago Jančar

di 22.10.2019
20:00 - 21:30
Jancar Drago C Joze Suhaldolnik

Categorie

interview

Kostprijs

voorverkoop € 9 / 7 ; kassa € 10 / 8

Taal

in het Engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

De status van Drago Jančar is omgekeerd evenredig met de grootte van Slovenië: zo klein het land, zo groot Jančars naam in de literatuur. De meeslepende oorlogsroman En ook de liefde is de elfde in zijn oeuvre. Daarin plaatst de veelbekroonde meesterverteller geweld, machtswellust en verval van menselijke waardigheid tegenover liefde en de wilskracht en moed om ervoor op te komen.

Over En ook de liefde

Maribor, 1941. Het pittoreske Sloveense stadje is in Duitse handen gevallen. Sonja loopt er een oude bekende tegen het lijf: Ludek, nu beter bekend als Ludwig en officier bij de SS. Op haar verzoek neemt hij de zaak van een verraden partizaan over, die van Sonja’s geliefde Valentin. Ludwig laat de man vrij maar Valentins vrijheid is zuur betaald: Sonja levert een seksuele dienst en wordt later bovendien weggevoerd naar concentratiekamp Ravensbrück. Zien de geliefden elkaar nog terug? En hoe komen zij en hun relatie uit de oorlog?

Ster van de Sloveense literatuur

Met tientallen romans, essays en toneelstukken, vertaald in eenentwintig talen, en een resem prijzen achter zijn naam, is Drago Jančar (1948) tot ver buiten de grenzen van zijn vaderland bekend. Hij ontving de Prešerenprijs, de hoogste Sloveense literaire onderscheiding, de Europese Prijs voor Literatuur, en kreeg onlangs voor En ook de liefde voor de vierde keer de prestigieuze Kresnikprijs voor de beste roman van het jaar. Jančar is ook journalist en vurig voorvechter van de vrije meningsuiting. Van 1987 tot 1991 was hij voorzitter van het Sloveense PEN-centrum. In die hoedanigheid speelde hij een belangrijke rol in de politieke ommezwaai in Slovenië.

Drago Jančar wordt geïnterviewd door Karen Billiet, recensente bij De Standaard der Letteren en eindredacteur bij Klara.

Over de vorige roman, Die nacht zag ik haar:

‘Wat begon als een simpele whodunit, wordt uiteindelijk een geslaagd portret van de complexe samenleving in Joegoslavië voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Door mensen uit verschillende etnische groepen en sociale klassen te laten spreken, maakt Jančar de breuklijnen in die samenleving zichtbaar: van steedse taferelen die doen denken aan The Great Gatsby tot het harde, met slivovitsj overgoten bestaan op het platteland.’
De Standaard der Letteren
Passa Porta, Querido, L&M Books
Photo © Joze Suhaldolnik

Binnenkort bij