gastvrijheid

di 21.06.2022
20:00 - 21:30
Web gastvrijheid

Locaties

Passa Porta

Categorie

interview, Lezing

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

réduction

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Nederlands

Gastvrijheid is net zo belangrijk als lucht en water. Op reis komen we om als de deuren gesloten blijven. Zonder bezoek te ontvangen drogen we uit. Toen een globale pandemie onze gastvrijheid stevig inperkte schreven Chris Keulemans en Peter Venmans beiden een boek over gastvrijheid.

In zijn boek Gastvrijheid plaatst filosoof Peter Venmans het begrip in een breed historisch en filosofisch kader: van Homeros tot Faïza Guène, van christelijke caritas tot Japanse omotenashi, van Gulden Regel tot asielrecht. Het boek van Chris Keulemans, niet toevallig ook Gastvrijheid getiteld, is persoonlijker van aard. In een eigenwijze mix van reisverhalen, herinneringen, observaties en verbeelding gaat Keulemans op zoek naar de kunst van de gastvrijheid.

Volgens sommigen beleven we het einde van de gastvrijheid. Door het massatoerisme en de opkomst van de hospitality-industrie zou de spontane hartelijkheid van weleer vervangen zijn door commerciële berekening, zakelijkheid en voorgeschreven gedragscodes. En bij het ontvangen van migranten laat de politiek zich meer leiden door veiligheidsoverwegingen dan door generositeit. Aan de hand van grote en kleine vraagstukken gaan de auteurs met elkaar en het publiek in gesprek over gastvrijheid.

Helen Mehari is wat men noemt een ervaringsdeskundige. Ze verliet op zestienjarige leeftijd haar geboorteland Eritrea en bereikte België via de gevaarlijkste vluchtelingenroutes. Op deze avond rond gastvrijheid brengt ze een fragment uit het boek Het begin van mijn leven was toen ik nog bestond, waarin het verhaal van haar vlucht én ontvangst werd opgetekend.

Waarom zijn sommige plekken gastvrijer dan andere? Wie zetten er een maaltijd op tafel voor de moordenaar van hun zoon? Hoe word je vrienden met een hotelkamer? Wat zeggen gast en gastheer of -vrouw nooit tegen elkaar?

Journaliste Ayfer Erkul, bekend o.a. voor haar reportages in De Morgen en Humo, modereert het gesprek.

over de schrijvers

Chris Keulemans leidde drie cultuurcentra in Amsterdam, publiceerde romans zoals De Amerikaan die ik nooit geweest ben (2004), essays als Brussel. Op zoek naar territoria van nieuwstedelijke creatie (2018) en reportages, reisde voor werk en vriendschap naar Ambon en Rojava, Newark en Ramallah, verhuisde dertig keer en gelooft dat er over de hele wereld evenveel gastvrijheid wordt aangeboden als ontvangen.

Peter Venmans (1963) is een Vlaams filosoof en hispanist. Eerder schreef hij de essays De ontdekking van de wereld. Over Hannah Arendt (2005), Over de zin van nut (2008), Het derde deel van de ziel. Over thymos (2011) en Amor Mundi (2016). Zijn werk werd meermaals bekroond.

Organisatie: Passa Porta, Jurgen Maas, VBK België

Chris Keulemans © Fjodor Buis
Peter Venmans © Jitske Schols

Binnenkort bij