Jenny Erpenbeck

zo 31.03.2019
13:30 - 14:30
Jenny Erpenbeck C Nina Subin

Categorie

Interview

Taal

in het Engels, met Duits

De Frankfurter Allgemeine wond er geen doekjes om: ‘dat de jury van de Deutsche Buchpreis deze roman de prijs niet gunde, heeft vooral te maken met angst voor het thema.’ Dat thema is de ‘vluchtelingencrisis’ in Duitsland, de roman is Gaan, ging, gegaan. Jenny Erpenbeck gaat in gesprek met Karen Billiet over haar ophefmakende werk.

Wilde weldoener

Richard, een gepensioneerde professor Grieks, besluit zijn vele vrije uren nuttig te besteden: hij wil zich ontfermen over een aantal uitgeprocedeerde vluchtelingen. Wat volgt is een verhaal over zogenaamde Gutmenschen, vooroordelen en een kafkaiaans bureaucratische warboel.

Met de neus op de feiten

Gaan, ging, gegaan is een roman over het Europa van nu. En dat is confronterend. Met haar zesde roman waagt Erpenbeck zich aan een van de heetste hangijzers van onze tijd, migratie. Dankzij haar zorgvuldige inlevingsvermogen brandt de schrijfster haar vingers niet aan dit moeilijke onderwerp.

Het werk van de Duitse wordt vergeleken met dat van J.M. Coetzee en David Grossman: auteurs die net als Erpenbeck morele dilemma’s niet schuwen en die tegelijk het politieke boven het pamflettaire weten uit te tillen. Gaan, ging, gegaan is geëngageerd maar niet activistisch, scherp in zijn analyse maar niet moraliserend.


‘Haar roman zit vol complexe morele dilemma’s, zonder ook maar ergens tot essay te worden. Dat is precies wat Europa op dit moment nodig heeft van de literatuur.’
De Standaard

Jenny Erpenbeck (1967) is regisseur en schrijfster. Na een carrière als operaregisseur debuteerde ze in 1999 met de roman Het verhaal van het oude kind. Daarna volgden een verhalenbundel en vijf romans, waaronder Huishouden en Een handvol sneeuw. Erpenbecks werk werd veelvuldig vertaald en bekroond, onder meer met de Thomas Mann-prijs, de Heimito von Doderer-prijs, de Hans Fallada-prijs, de Premio Strega Europeo en de Europese Literatuurprijs.

signeersessie

Na afloop van het programma signeert Jenny Erpenbeck haar boeken (om 14u30 in de Beursschouwburg). De boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, Goethe Institut, Beursschouwburg

Foto Jenny Erpenbeck © Nina Subin

Binnenkort bij