John Banville & the noir detective

di 17.03.2020
20:00 - 21:30
John Banville © Douglas Banville

Categorie

Interview, Lezing

Kostprijs

VVK € 7 / 5 ; Kassa € 9 / 7

Taal

in het Engels

De Ierse schrijver John Banville stelt in premiere zijn nieuwe roman De geheime gasten voor. Nu ja, zijn roman is het niet, wel die van zijn crimeschrijvende alter ego Benjamin Black. Banville/Black spreekt over het schrijven onder een pseudoniem, en de kunst en kunde van de detectiveroman.

The Secret Guests John Banville

Over De geheime gasten

Londen in de Tweede Wereldoorlog. ’s Nachts regent het Duitse bommen op de stad. MI5, de Britse geheime dienst, neemt de Engelse prinsessen Elizabeth en Margaret onder zijn hoede en brengt de meisjes veilig onder in een oud landhuis in Ierland. Agente Celia Nashe kan haar geluk niet op wanneer ze eindelijk wordt overgeplaatst naar MI5. Maar wat ze zich ook had voorgesteld van haar bijdrage aan de oorlogsinspanning, niet dit: kindermeisje spelen voor de twee verwende koninklijke wichten.

Al snel blijkt haar opdracht echter niet bepaald die van doorsnee babysit te zijn. De plaatselijke bevolking vraagt zich af wie de meisjes onder haar hoede precies zijn, en wanneer er opeens een lijk ligt bij het toegangshek van het landhuis, moet Celia alles in het werk stellen om de waarheid te achterhalen én om tegelijk te voorkomen dat een en ander in de openbaarheid komt.

Banville vs. Black

“Soms, wanneer ik in de loop van de middag wat moe ben, durft Black al eens over de schouder van Banville te leunen en te beginnen met schrijven. Of Banville leunt over Blacks schouder, en fluistert: ‘ah, dat is een interessante zin, laat ons daar eens dieper op ingaan’. Als ik werk nazie, vallen mij zelf soms de plaatsen op waar de ene schrijver in het werk van de ander binnensloop, of waar de twee in elkaar opgaan”.

Vooraleer je John Banville van een identiteitscrisis beticht, de man heeft ze nog allemaal op een rijtje en weet heel goed waar hij mee bezig is. Een geheim heeft Banville nooit gemaakt van zijn crimeschrijvende alter ego en hij schept er net een plezier in twee unieke schrijverspersonae te ontwikkelen. Aan Annelies Beck legt hij uit hoe dat in zijn werk gaat.

Prijsbeest

Wie is meer succesvol, John Banville of Benjamin Black? Moeilijk te zeggen. De boeken van die laatste gaan als zoetje broodjes over de bank en zijn reeks over rechercheur Quirke, in de traditie van Georges Simenon en Raymond Chandler, werd verfilmd door de BBC. De schrijver Banville heeft dan weer onder meer de Man Booker Prize, de Guardian Fiction Prize, de Irish Book Award en de Kafkaprijs op zijn naam, én wordt steevast genoemd als Nobelprijskandidaat. Laat Black en Banville het maar onderling uitvechten…

22.03.2018 John Banville over Mrs Osmond en meer @ Passa Porta

Binnenkort bij