KORT in Gent

do 20.02.2020
20:00 - 22:00
20180829 Kortdag Copryright Coline Cornélis
Uitverkocht

Locaties

Boekhandel Limerick

Categorie

Interview, Lezing

Kostprijs

VVK € 8 / 6 ; Kassa € 10

Taal

in het Nederlands, Frans en Engels

Sold out

Zowel boekhandel Limerick als literatuurhuis Passa Porta zetten zich al jaren in voor het genre van het korte verhaal en zetten voortaan samen de schouders onder één initiatief: KORT.

Annelies Verbeke, zelf auteur van een oeuvre rijk aan romans én kort proza, is bezielster van het nieuwe initiatief en zal ook optreden als curator. Zij brengt de crème de la crème van de korte verhalen auteurs op het podium.


De voorstelling in Gent is uitverkocht. Er zijn nog wel tickets voor KORT in BRUSSEL, op woensdag 19 februari.

Hassan Blasim is een Iraakse filmregisseur en schrijver die in Finland woont. Sinds zijn eerste verhalenbundel, The Madman of Freedom Square, werd zijn werk meermaals bekroond en veelvuldig vertaald. The Guardian omschrijft hem als "misschien wel de grootste schrijver van Arabische fictie." Lijkententoonstelling is zijn eerste werk in het Nederlands.

Hassan Blasim is door een ziekte jammer genoeg gedwongen om zijn deelname te annuleren. We wensen hem veel beterschap toe!

Caroline Lamarche is een Franstalig Belgische schrijfster. Ze schrijft romans, verhalen, gedichten en hoorspelen. Haar werk verschijnt bij Éditions Gallimard. Lamarche won diverse literaire prijzen waaronder recent nog de Prix Goncourt de la nouvelle 2019 voor haar verhalenbundel Nous sommes à la lisière, vertaald als Van dieren en mensen bij Uitgeverij Vleugels.

Maria Vlaar is een Nederlandse journaliste, recensente en auteur van korte verhalen. Met haar debuutbundel Diepe aarde won ze in 2019 de J.M.A. Biesheuvelprijs, de enige prijs voor het korte verhaal in ons taalgebied. De jury prees deze melancholische verhalen en inktzwarte dystopieën en oordeelde dat de bundel ‘het genre eert en nieuw leven inblaast.’

Kristien Hemmerechts is een Nederlandstalig Belgische auteur van een bijzonder rijk oeuvre. Ze debuteerde in 1987 met de novelle Een zuil van zout en publiceerde sindsdien vijftien romans -waaronder Wit zand en De vrouw die de honden te eten gaf- tal van essays, columns, reisverhalen, dagboeken en egodocumenten. Een weinig besproken maar aanzienlijk deel van haar oeuvre bestaat uit korte verhalen. Op verzoek van Passa Porta schrijft Kristien Hemmerechts voor deze editie van KORT een nieuw verhaal.

Sanneke van Hassel is een Nederlandse auteur van kort verhalen, romans en non-fictie. Voor haar eerste twee bundels IJsregen en Witte veder won ze de BNG Nieuwe literatuurprijs 2008. Vervolgens verschenen twee romans en drie verhalenbundels haar hand. Met Annelies Verbeke stelde ze Naar de stad, een bloemlezing korte verhalen uit de hele wereld, samen. In 2013 won Van Hassel de Anna Blamanprijs voor haar oeuvre en inzet voor het genre van het korte verhaal. Haar laatste verhalenbundel Nederzettingen (2019) werd bijzonder lovend ontvangen.

Curator van KORT:

Annelies Verbeke (1976) debuteerde in 2003 met SLAAP! en schreef sindsdien tien boeken en vele toneelteksten, die in 26 talen zijn vertaald. Met haar roman Dertig Dagen (2015) won ze de F. Bordewijkprijs, de Opzij Literatuurprijs en de NRC Handelsblad Lezersprijs. Verbeke is een voorvechtster van het genre van het korte verhaal en schreef zelf drie bundels: Groener gras (2006), Veronderstellingen (2012) en Halleluja (2017). Met die laatste won ze de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van het jaar. Met Sanneke van Hassel stelde ze in 2012 de internationale verhalenbloemlezing Naar de stad samen.

Om organisatorische redenen is Passa Porta genoodzaakt om de Gentse voorstelling van Kort! te verplaatsen van De Centrale naar Boekhandel Limerick (Koningin Elisabethlaan 142, 9000 Gent, vlakbij station Gent Sint-Pieters). Deze wijziging brengt ook met zich mee dat muzikante Chantal Acda in Gent niet aanwezig zal zijn. Sanneke van Hassel wordt aan het programma toegevoegd.

Passa Porta neemt deze veranderingen op zich. Curator Annelies Verbeke, noch de auteurs of andere gasten hebben in dezen enige verantwoordelijkheid. Oprechte excuses hiervoor!

ill. © coline cornélis

Binnenkort bij