Close reading: Americanah

do 23.07.2020
12:30 - 13:30
Cover Americanah Chimamanda Agozie Adichie

Categorie

Lezing

Kostprijs

€ 7 / 5 - reservatie verplicht - om voldoende afstand van elkaar te kunnen houden zijn er slechts 20 plaatsen voor deze voorstelling

Taal

in het Frans

We verdiepen ons (opnieuw) in Americanah, de krachtige roman van Chimamanda Ngozi Adichie. Het werk heeft een sterke indruk gemaakt op journaliste Soraya Amrani. Zij zal dan ook samen met ons de tekst ontleden.

Lezen een eenzame bezigheid?

Deze bijeenkomsten bewijzen het tegendeel. Tijdens de close readings leest een moderator enkele zelfgekozen literaire teksten hardop voor. De deelnemers kunnen daarna, als ze dat willen, hun licht laten schijnen op de inhoud, de verhalen en de toon van de teksten. De moderator leidt het gesprek in goede banen en werpt ook een eigen blik op de besproken thema's. Omdat de actualiteit opnieuw heeft aangetoond dat het onbegrip van de ander en diens verhaal onvermijdelijk tot drama's leidt, hebben we voor deze reeks aan verschillende partners gevraagd om hun bibliotheken voor ons open te stellen. Om ons mee op ontdekkingstocht te nemen. De teksten en schrijvers die aan bod komen, reiken ons verhalen en vertellingen aan die ons meer inzicht geven in de mechanismen van macht en de manieren om die machtsmechanismen te bestrijden.

Americanah

Op 23 juli verdiepen we ons (opnieuw) in Americanah, de krachtige roman van Chimamanda Ngozi Adichie. De Nigeriaanse schrijfster, een boegbeeld van het feminisme, heeft met het romantische liefdesverhaal over Ifemelu en Obinze heel wat mensen met verstomming geslagen. Maar gaat het boek alleen maar over de liefde? Eigenlijk is Americanah vooral een treffende beschrijving van het structurele racisme in de VS. "Toen ik in Lagos van het vliegtuig stapte, leek ik plots niet meer zwart te zijn", aldus de verteller.

Soraya Amrani

Het werk heeft een sterke indruk gemaakt op journaliste Soraya Amrani ("Les acteurs de Bruxelles", BX1). Zij zal dan ook samen met ons de tekst ontleden.

Binnenkort bij