Literair Café: Vaders en Zonen

do 29.11.2018
20:15 - 22:00
Maia Eli 233485 Unsplash

Categorie

Interview

Kostprijs

€ 5

Taal

Nederlands

Literatuur en het betere brouwwerk: als geestverruimende substantie zijn de twee aan elkaar gewaagd. Nergens zie je de zaken dan ook helderder dan in een literair café. Wat maakt het nóg beter? Een literair café dat naar jou toe komt! We slaan de deuren van Passa Porta even achter ons dicht, en vullen de glazen en de hoofden in De Zondvloed in Mechelen.

Meesterinterviewer Piet Piryns is onze stamgast, dichter Andy Fierens is de barman van dienst en auteurs Jan van Mersbergen en Bart Meuleman testen de toog op zijn hangcapaciteit. Het thema van de avond: vaders en zonen.

Janvan Mersbergen

Jan van Mersbergen: Man/Vader

Jan van Mersbergen is naast schrijver ook man en vader. In zijn columns voor Trouw beschrijft hij met tedere pen het alledaagse leven van de moderne man die een zorgzame en toegewijde vader is, en tegelijkertijd stoer is – of dat op z’n minst zou willen zijn. Van Mersbergen bundelde zijn scherpe observaties in het kersverse Man/Vader.

NRC Handelsblad riep Jan van Mersbergen uit ‘tot een van de interessantste schrijvers van Nederland’. Met bekroonde en verfilmde romans als Morgen zijn we in Pamplona en Naar de overkant van de nacht verwierf hij brede bekendheid.

Bart Meuleman © Koos Breukel

Bart Meuleman gooit zijn familiegeheim op tafel

‘Uw grootvader is mijn vader niet’ vertrouwt Jos Meuleman zijn zoon op een dag toe. Met dit familiegeheim begint voor auteur Bart Meuleman een zoektocht naar de ware toedracht van zijn afkomst. Met Hoe mijn vader werd verwekt is Meuleman toe aan zijn tweede roman.

Eerder verschenen van zijn hand de dichtbundels Hulp, Omdat ik ziek werd (genomineerd voor de VSB Poëzieprijs) en Mijn soort muziek, een aantal kinderboeken over Meneertje Kokhals en een essaybundel over muziek. Ook maakte Meuleman voor Canvas de komische cultreeks Duts.

foto © Koos Breukel
Fierens Andy Hrc Charlie De Keersmaecker Crop

Andy Fierens brengt odes aan vaders

De onvermoeibare dichter Andy Fierens reist van Noord-Holland tot Zuid-Afrika om zijn poëzie te verkondigen. In het Literair Café van Passa Porta vervult hij een jongensdroom: pinten tappen en tegelijk gedichten delen. Fierens draagt eigen werk voor en een aantal van de krachtigste vadergedichten uit de wereldliteratuur.

foto © Charlie De Keersmaecker
Piet Piryns C Marc Brester Aqm

Verbaal vuurwerk met Piet Piryns

Stamgast Piet Piryns durven we met een gerust geweten de beste interviewer van de Lage Landen te noemen. Zijn meest memorabele interviews verschenen in Humo, Knack, De Morgen en Vrij Nederland.

foto © Marc Brester/AQM

Binnenkort bij