Margaret Atwood (live from London)

di 10.09.2019
20:30 - 22:20
Margaret Atwood C Jean Malek
Laatste tickets

Categorie

Boekpresentatie, Lezing

Kostprijs

VVK € 9 / 7 ; Kassa € 10 / 8

Taal

in het Engels

Reikhalzend uitkijken was het: 34 jaar na de verschijning van het megasucces Het verhaal van de dienstmaagd presenteert Margaret Atwood het vervolg, De testamenten. Dat doet ze in The National Theatre in Londen. Het grote auteursgesprek wordt simultaan vertoond in verschillende bioscopen wereldwijd. In België heeft Passa Porta (als enige) de eer.

De online voorverkoop is gestopt! Er zijn nog tickets beschikbaar aan de box office van Palace.

Het verhaal van de dienstmaagd

Cliché of niet, sommige auteurs of werken behoeven wérkelijk geen intro meer. Margaret Atwood met Het verhaal van de dienstmaagd is zo iemand. Al bij zijn publicatie in 1985 werd de roman bekroond met de prestigieuze (en eerste) Arthur C. Clarke Award en genomineerd voor de Booker Prize. In latere jaren verschenen bewerkingen voor film, radio, toneel en zelfs opera. Maar het was vooral de onder de Emmy’s bedolven televisieserie met Elisabeth Moss die The Handmaid’s Tale zijn legendarische status bezorgde. De impact van het cultboek was enorm en het kreeg een belangrijke rol toebedeeld in de #metoo beweging, als een duistere spiegel voor de hedendaagse (westerse) maatschappij.

De testamenten

Nu, zowat een generatie later, leren we eindelijk meer over het land Gilead en het lot van de dienstmaagden. Atwood scherpt de verwachtingen nog wat aan – als dat überhaupt mogelijk was: ‘Lieve lezers: alles wat jullie mij ooit gevraagd hebben over Gilead en de manier waarop dat land in elkaar zit, is de inspiratie geweest voor dit boek. Althans, bijna alles! De rest van de inspiratie is de wereld waarin we nu leven.’ De testamenten speelt vijftien jaar na het verhaal van Vanfred (Offred) en wordt verteld door drie vrouwelijke personages.

BBC-journaliste Samira Ahmed gaat in gesprek met Margaret Atwood over haar schrijverschap, haar diverse oeuvre en waarom ze nu, na al die tijd, toch terugkeert naar het verhaal van de dienstmaagd.

Passa Porta, Uitgeverij Prometheus
photo © Jean Malek

Binnenkort bij