Passa Porta Festival parcours

zo 31.03.2019
10:30 - 18:00
20181211 Ppf Names Nocrop 1

Locatie


Kostprijs

voorverkoop: dagpas €15/13, weekendpas €23/21, kidspas €6 - kassa: dagpas €18/16, weekendpas €26/24, kidspas €6

Eén groot feest van de binnen- en buitenlandse literatuur, dat is het Passa Porta Festival parcours.

De zevende editie van het Passa Porta Festival vindt plaats van 28 tot en met 31 maart. Een honderdtal auteurs en kunstenaars verzamelt in Brussel voor tal van auteursgesprekken, debatten, voorleesmomenten en ontmoetingen. Via meer dan 100 ontmoetingen ontdek je toonaangevende boeken, ideeën en verhalen in uiteenlopende vormen, van klassiek tot ludiek, op een tiental locaties in de Brusselse binnenstad (Passa Porta, Beursschouwburg, KVS, Espace Magh, la Bellone enz.).

Voor het volledige festivalprogramma is het nog even wachten tot donderdag 28 februari.

Wie er zeker bij zijn: Jonathan Coe, Adeline Dieudonné, Jenny Erpenbeck, Rachida Lamrabet, Marie Ndiaye, Ilja Leonard Pfeijffer, Olga Tokarczuk en Ali Smith.

Jonathan Coe Copyright Alexandra Cool

De Britse schrijver Jonathan Coe bereikte wereldwijd een lezerspubliek met satirische romans als What a Carve up! en The Rotters’ Club. Met zijn twaalfde roman, Middle England, publiceerde hij recent een scherp portret van een land met een ernstige identiteitscrisis: de UK. Jonathan Coe praat tijdens een auteursinterview over schrijven in de schaduw van de Brexit. Daarnaast staat hij op vrijdag 29 maart mee op het podium van het ‘lecture concert’ Goodbye Hello. Op de dag van de Brexit onderstreept deze grootse samenwerking tussen BOZAR, Klarafestival en Passa Porta Festival wat Europa en de UK cultureel verbindt.

Adeline Dieudonne Stéphane Remael

Noem Adeline Dieudonné gerust het ‘fenomeen’ van de Franstalige Belgische literatuur in 2018. Haar eerste roman La vraie vie werd een immens succes en viel al veelvuldig in de prijzen: Prix Rossel, Prix du roman Fnac, Prix Filigranes, Choix Goncourt de la Belgique en Prix Renaudot des lycéens. Dankzij een tiental vertalingen weet dit originele debuut ook veel niet-Franstalige lezers te bekoren.

Jenny Erpenbeck C Nina Subin

Jenny Erpenbeck is een van de toonaangevende auteurs in Duitsland. Met haar roman Een handvol sneeuw won ze de Europese Literatuurprijs. Voor haar recente roman Gaan, Ging, Gegaan praatte ze lang met vluchtelingen die hun geluk zoeken in Duitsland. Dit boek, waarin ze het vluchtelingenvraagstuk verweeft met de complexe Duitse geschiedenis, werd o.a. bekroond met de Premio Strega Europeo.

Rachida Lamrabet © Koen Broos Copy

Schrijfster en juriste Rachida Lamrabet won meer dan tien jaar geleden de Vlaamse Debuutprijs met haar roman Vrouwland. Onlangs verscheen haar scherpe essay Zwijg, allochtoon! en de historische oorlogsroman Vertel het iemand. Voor het Passa Porta Festival geeft ze het woord aan vier jonge Vlaamse schrijfsters met een migratie-achtergrond. In nieuwe teksten n.a.v. 300 jaar Robinson Crusoe denken ze samen na over racisme en dekolonisering, moeten zwijgen en kunnen spreken.

Marie Ndiaye

Marie Ndiaye was amper achttien toen haar eerste roman verscheen, De jonge Z. Haar doorbraak volgde met de Prix Femina 2001 voor Rosie Carpe. In 2009 ontving ze de Prix Goncourt voor Drie sterke vrouwen. In 2015 verscheen bij De Geus nog haar roman Ladivine. Op het festival heeft Marie Ndiaye het over haar veelzijdige oeuvre (romans, jeugdboeken, theaterteksten en novelles) en haar nieuwste boek, La Cheffe, roman d’une cuisinière.

Pfeijffer Ilja Leonard

Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het Nederlandse taalgebied. Zo won hij de Jan Campertprijs met de dichtbundel Idyllen en de Libris Literatuurprijs met de roman La Superba. Dit boek werd o.a. gevolgd door de autobiografie in briefvorm Brieven uit Genua, gepubliceerd in de prestigieuze reeks Privé-Domein. Deze maand verschijnt zijn nieuwe roman Grand Hotel Europa.

Olga Tokarczuk Credit Jacek Kołodziejski

Olga Tokarczuk geldt als een van de grootste Europese auteurs van haar generatie. Nadat ze in thuisland Polen tot tweemaal toe de prestigieuze Nike Prijs won, werd haar roman De Rustelozen in 2018 bekroond met de Man Booker International Prize. Haar jongste roman De Jacobsboeken, over de Centraal-Europese Joden van de achttiende eeuw, bleek opnieuw knap genoeg voor literaire prijzen… maar helaas ook actueel genoeg voor controverse en zelfs doodsbedreigingen.

Ali Smith C Christian Sinibaldi

Ali Smith groeide van geheimtip onder collega’s (Sebastian Barry noemt haar de ‘toekomstige Nobelprijswinnaar uit Schotland’) tot publiekslieveling, langs een parcours vol vinnige ideeënromans, waaronder de bekroonde Het een als het ander. Ali Smith stelt op het Passa Porta Festival haar nieuwe roman Lente voor, het derde deel in de bejubelde seizoenencyclus die begon met Herfst, ‘de eerste grote Brexitroman’ volgens The Financial Times. Logisch dus dat Ali Smith, naast Jonathan Coe, het Britse Aurora Orchestra en stertenor Ian Bostridge vergezelt voor het ‘lecture concert’ Goodbye Hello van vrijdag 29 maart.

Binnenkort bij