Peter Vermeersch: Aantekeningen bij een moord

do 17.10.2019
20:00 - 21:30
Peter Vermeersch C Michiel Hendryckx Bw

Locaties

Passa Porta

Categorie

Interview

Prijs

voorverkoop € 8 / 6 ; kassa € 9 / 7

Taal

in het Nederlands

Boeken over rechtszaken hebben een bescheiden maar fascinerende plek in de literatuur. In onze contreien schreven onder anderen Maurice Roelants (De weduwe Becker), Jef Geeraerts (De zaak Jespers) en Harry Mulisch (Zaak 40/61) intrigerende rechtszaakromans. Met Aantekeningen bij een moord voegt Peter Vermeersch een verfrissend nieuw werk toe aan dit buitenbeentje van de letteren.

Lotsbeschikker

Op een ochtend ontvangt schrijver Peter Vermeersch een brief waarin hij opgeroepen wordt om te zetelen in een volksjury. De aanklacht tegen de beschuldigde jongeman is roofmoord. Voor hij het weet, zit Vermeersch in het hart van het Brusselse Justitiepaleis. Samen met de andere juryleden krijgt hij te maken met vragen over de ware toedracht van de moord, met de rituelen van het recht en met een verdachte als een schuw dier.

Hoe voelt het om slachtoffer te zijn, of nabestaande? Wat doe je iemand aan als je hem straft? En waartoe leidt die straf? Aantekeningen bij een moord is zowel een persoonlijk verslag als een zoektocht naar vormen van rechtvaardigheid en troostend recht in onze tijd.

Justitiejournalist en VRT-nieuwsanker Fatma Taspinar gaat in gesprek met Peter Vermeersch, strafpleiter Walter Van Steenbrugge las het boek alvast en deelt zijn bevindingen met auteur en publiek.

Over Peter Vermeersch

Brusselaar Peter Vermeersch (1972) publiceerde essays, proza en poëzie in o.a. De Correspondent en McSweeney’s. Eerder verscheen van zijn hand Ex. Over een land dat zoek is, een verslag van zijn reis door ex-Joegoslavië, dat onder meer werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Naast zijn activiteiten als schrijver is Vermeersch als slavist en politiek wetenschapper verbonden aan de KULeuven.

Passa Porta, De Bezige Bij
Photo © Michiel Hendryckx

Binnenkort bij