Schrijvers uit Algiers: Kaouther Adimi & Chawki Amari

wo 26.02.2020
20:00 - 21:30
Adimi Kaouther © Sacha Lenormand

Categorie

Interview, Lezing

Kostprijs

VVK € 7 / 5 ; Kassa € 9 / 7

Taal

in het Frans (met in het Nederlands vertaalde voorleesfragmenten)

Als je denkt aan Algerije, waaraan denk je dan? Zon, hitte en zand wellicht, een rijke cultuur en geschiedenis, geweld en militaire regimes misschien helaas ook. Wel, sounds about right. Geen toeval dus dat al deze elementen de ingrediënten vormen van de nieuwste romans van Chawki Amari en Kaouther Adimi. De auteurs lezen fragmenten voor en vergelijken hun boeken in een gesprek met Soraya Amrani.

Van voetbal tot verzet

In Dely Brahim, een rustige buitenwijk van Algiers, ligt een klein braakland. Op dat terrein spelen de kinderen van de wijk sinds jaar en dag voetbal. Niets aan de hand, behalve de regen die het veld af en toe omtovert in een zompige boel. Op een dag maken twee generaals echter hun bouwplannen bekend voor het terrein – officieel hun bezit, toch volgens de papieren. Niet zo in de hoofden van de kinderen, die in al hun onschuld en vastberadenheid weigeren hun speelveld op te geven en de strijd aangaan.

Via het relaas van deze kleine gemeenschap schetst Kaouther Adimi (Algiers, 1986) in Les petits de Décembre (Seuil, 2019) de moderne geschiedenis van machtsmisbruik en jeugdig verzet in Algerije. Bovendien geeft ze op verbluffende – en zoals later bleek, ook profetische – wijze een stem aan het Algerijnse volk: Adimi schreef dit boek net voor de opstand tegen de hernieuwde (vijfde) presidentskandidatuur van Bouteflika, begin 2019.

Dood van een ezel

Het zal je maar overkomen: duw je als grap de ezel van de commisaris in het zwembad, verdrinkt het beest toch wel. Bij gebrek aan een beter plan, proppen de drie jonge ezelmoordenaars de dode ezel in de koffer van hun auto. Wat volgt is een road trip naar de bergen van Kabylië in het noorden van Algerije, even kleurrijk als knotsgek, even hilarisch als aangrijpend.

Portrait Chawki Amari Libre De Droits Pas De Copyright

In L’Âne mort (Editions de l’Observatoire) reflecteert Chawki Amari (Algiers, 1964) over tijd en ruimte, over liefde en leven. Na Après-demain (2006) en Le faiseur de trous (2007) is L’Âne mort de derde roman Amari, die naast auteur ook werkt als journalist, karikaturist en acteur. Zijn gedurfde tekeningen en artikels leidden meermaals tot veroordelingen.

Moussem Cities A Web Square Img

Moussem Cities

Met het multidisciplinaire festival Moussem Cities richten Moussem en haar Brusselse partners hun blik zoals elk jaar op een metropool uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika. Steden met een rijke en cultureel gevarieerde geschiedenis, maar vooral steden die door hun artistieke dynamiek een vitale rol spelen in de hedendaagse samenlevingen.

Moussem Cities is een platform voor lokale kunstenaars en kunstenaars uit de diaspora, dat werkt rond universele thema’s, een licht werpt op de lokale artistieke context en een uitwisseling met Brussel voedt. Na de edities rond Tunis, Beiroet, Casablanca en Damascus, staan de schijnwerpers in 2020 op Algiers.

Org. Passa Porta, Moussem

Binnenkort bij