« welcoming the flowers » door anne-james chaton

zo 22.11.2020 14:30 - za 21.11.2020 15:30
Chaton Anne James© Loucuradavida

Locatie

online event

Categorie

Lezing, Muziek, Performance

Prijs

€12 - 15

Programma

Het programma zal op 22 november op het YouTube kanaal van Ars Musica verschijnen.


Taal

in het Frans

Anne-James Chaton (zang, sampler), Thurston Moore (opgenomen stem) en Jean-Michel Espitallier (drums) brengen hulde aan John Giorno met een geluidsinstallatie die is samengesteld rond Welcoming the Flowers.

Met deze poem prints en in combinatie met de opgenomen declamatie ervan door Thurston Moore (Sonic Youth) weven de twee dichters live op ritmische wijze audio loops door elkaar – nu eens zeurend of ruig, dan weer contra­puntisch of tegenstrijdig. Om Giorno’s erfenis van ritmes, geluiden, betekenissen en gebaren voort te zetten. Om tegen de draad in lawaai te maken dan wel tegen het ritme in betekeniseffecten te creëren.

Kunstenaar John Giorno, die in oktober 2019 op 82-jarige leeftijd overleed, liet zijn leven lang het woord uit de boeken ontsnappen en (probeerde) poëzie voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Anne-James Chaton

Geluidsdichter Anne-James Chaton, in 1970 in Besançon geboren, woont en werkt in Parijs. Hij publiceerde verschillende dichtbundels bij uitgeverij Al Dante (Marseille) en stapte in 2011 over naar het Duitse huis Raster-Noton met Événements 09 en vervolgens Décade, dat in 2012 uitkwam. In 2016 publiceerde hij Elle regarde passer les gens bij uitgeverij Verticales en kreeg hij de Charles Vidrac-prijs uitgereikt door de Société des Gens de Lettres. In 2019 publiceert hij L'affaire La Pérouse bij de vooraanstaande uitgeverij P.O.L. Zijn nieuwste boek, Vie et mort de l’homme qui tua John F.Kennedy, verscheen in maart 2020, opnieuw bij P.O.L.

Anne-James Chaton bracht verschillende albums uit met de Engelse gitarist Andy Moor (The Ex) en de Duitse muzikant Alva Noto. Zijn beeldend werk was te zien in talrijke tentoonstellingen in Frankrijk en daarbuiten. Anne-James Chaton is voor 2020-2021 schrijver in residentie in Villa Medici, het huis van de Franse Academie te Rome.

Jean Michel Espitallier©Hannah Assouline

Jean-Michel Espitallier

Jean-Michel Espitallier is schrijver, dichter en muzikant. Hij schreef een twintigtal boeken, met als meest recente Tourner en rond: de l’art d’aborder les ronds-points (PUF, 2016); Syd Barrett, le rock et autres trucs (Le Mot en de Reste, 2017); La Première Année (Inculte, 2018) en Cow-Boy (Inculte, 2020). Zijn meest recente muziekcreaties zijn Sergeant Pepper, suite... (France Culture, 2017) en Musiques 68 (Radio Nova, 2018).

Hij gaf mee leiding aan het tijdschrift Java (1989-2006) en werkte aan diverse multimediaprojecten, onder meer met choreografe Valeria Giuga (She Was Dancing, 2017; Rockstar, 2020) en het elektro-akoestische duo Kristoff K-Roll (World is a Blues).

ism Ars Musica
portret anne-james chaton © catherine hélie
portret jean-michel espitallier © Hannah Assouline.

Binnenkort bij