Zwarte bladzijden - vlaamse (post)koloniale literatuur en hoe die te dekoloniseren.
Locatie
Categorie
Kostprijs
korting
Taal
In het boek Zwarte bladzijden nemen Afro-Belgische auteurs de Vlaamse koloniale en postkoloniale literatuur onder de loep, van Hendrik Conscience tot Lieve Joris. Samensteller Sibo Rugwiza Kanobana stelt het boek voor en gaat daarbij in gesprek met antropologe Bambi Ceuppens en doctor in de politieke wetenschappen Olivia Umurerwa Rutazibwa. Nele Hendrickx, directrice van Het Letterenhuis, leidt de avond in.
De tijd lijkt rijp. De stem van zwarte mensen is sinds de moord op George Floyd nog nooit zo helder te horen geweest. Maar om een beter heden mogelijk te maken, moeten we terug naar het verleden. Racisme heeft diepe wortels en in België gaan die voornamelijk terug naar het koloniale verleden.
In het boek Zwarte bladzijden nemen Afro-Belgische auteurs de Vlaamse koloniale en postkoloniale literatuur onder de loep, van Hendrik Conscience tot Lieve Joris. De schrijvers, voor wie kolonisatie geen abstract gegeven is, werpen hun licht op de betekenis van ons cultureel erfgoed. Zo leest slampoeet Lindah Leah Nyirenda een fragment van haar essay over ‘De smeltkroes’ van Victor Vervloet (uit 1957).
Gestolen generaties
Zwarte bladzijden gaat over onze geschiedenis. Jij en ik, wit, bruin en zwart. Het is een verhaal van imperialisme en kolonisatie. Daarbij gaat het niet louter om het oogsten van rubber, maar vooral om de onmogelijke liefdes, de verkrachte lichamen, de gekidnapte kinderen, de gestolen generaties. Congo blijkt immers niet zomaar een land duizenden kilometers hiervandaan. Neen, Congo is een essentieel onderdeel van het Belgische DNA.
De presentatie is in handen van Annabelle Van Nieuwenhuyse.
Binnenkort bij
Het moeilijke tweede boek – Patricia Jozef, Sanne Huysmans en Anneleen Van Offel
In 2017 waren Sanne Huysmans en Patricia Jozef twee van de nieuwe stemmen die hun eerste boek kwamen voorstellen tijdens het Debutantenbal van Passa Porta. Anneleen Van Offel zette drie jaar later haar eerste literaire stappen. Nu publiceren ze alle drie, bijna gelijktijdig, hun “moeilijke tweede roman”. Maar is dat echt zulk een grote stap? Journaliste Sofie Mulders vraagt het hun op 12 september.
Passa Porta Leesclub: Jente Posthuma
Wat is er leuker dan in je eentje een boek lezen? Juist, over het boek dat je gelezen hebt gedachten uitwisselen, discussiëren en je favoriete passages delen met anderen. Welkom op de Passa Porta Leesclub. Het boek dat deze keer in de kijker staat is de internationale bestseller van Jente Posthuma: Waar Ik Liever Niet Aan Denk.
Conférence Cultur’elle x Passa Porta : Pénélope Bagieu et Catherine Ocelot
Visibiliser les femmes dans le secteur de la culture, voilà l’objectif des conférences Cultur’elle, initiées par l’Échevine de la Culture de la Ville de Bruxelles. Dans le cadre de cette nouvelle conférence Cultur’elle, la Ville de Bruxelles et Passa Porta reçoivent les autrices illustratrices Pénélope Bagieu et Catherine Ocelot pour une conversation dessinée inédite.