lezersportretten (IV): Roselien, van perron naar podium

11.12.2018
20181212 Roselien 1

Roselien is een geweldige singer-songwriter. Gewapend met haar gitaar, haar dromen en haar eeuwige jeugdigheid, reist ze tussen Leuven, de stad waaraan ze haar hart heeft verpand, Brussel, haar tweede thuis, en Londen, waar ze onlangs neerstreek. Roselien heeft een master in het theater en een bachelor in de muziekproductie op zak. Ze trekt van studio's naar concertzalen in het ritme van de trein, een van haar grote inspiratiebronnen. Afspraak op perron 3 in het Centraal Station.

Roselien maakt muziek sinds haar twaalfde. Haar liedjes zijn een mix van jazz, soul, r&b, electrofunk en hiphop, maar allesbehalve een exacte kopie van de neosoul. De muziek van Roselien heeft niets te maken met Amerikaanse blingbling. Deze ontluikende artieste schrijft groovy en virtuoze songs over haar zoektocht naar het geluk. Op het podium laat Roselien je kennismaken met haar aanstekelijke energie en positieve vibes. Haar authentieke talent en elegante persoonlijkheid brachten haar al tot in het voorprogramma van grote muzikanten zoals Gregory Porter, Meshell Ndegeocello, Luka Bloom en Anthony Joseph.

Inspirerende momenten bij een kop geurige thee. Een fijne, herfstige zondag.

- Een plek om te lezen in Brussel?

Als student heb ik heel wat boeken verslonden terwijl ik in het station zat te wachten op de trein naar Gent of Antwerpen. Nu pendel ik veel tussen Leuven, Brussel en Londen. Ik breng dus nog steeds veel tijd door op het perron. Ik lees ook graag op het terras van La Clef d’Or, een typisch café op het Vossenplein in de Marollen. Ik kan er genieten van de zon en kijken naar de voorbijgangers. Soms lees ik in het Egmontpark, een wat verborgen plek achter de Zavel. Ik droom er ook van om me eens neer te vlijen in het Museum van Alice en David van Buuren. Deze mecenassen decoreerden hun huis met een indrukwekkende kunstcollectie. Het lijkt me fijn om te kunnen lezen in het doolhof van hun fantastische park.

- Jouw favoriete plaats om een boek te kopen in Brussel?

Mijn vader is geboren in Brussel. Toen ik klein was, nam hij ons mee naar de Librairie Saint-Hubert in de Koningsgalerij.* Je vond er vooral kunstboeken. Ik was erg onder de indruk van de prachtige schilderijen en tekeningen. Onlangs ontdekte ik Filigranes Corner. In grote boekhandels loop ik soms wat verloren, maar hier kan ik me laten leiden door de aanbevelingen van het personeel. Tot slot is er nog de geweldige Solvay Bibliotheek, maar ik denk dat je daar enkel naar de boeken en de architectuur kunt kijken.

- Een plek om literatuur te beleven in Brussel?

In mijn teksten en op het podium natuurlijk! Alle gekheid op een stokje, ik heb niet zo veel vrienden die dezelfde boeken lezen als ik. Onze gesprekken zijn ook niet plaatsgebonden. Ze gaan vooral over onze ambities en over het leven. Ik hou trouwens erg van wat ik spirituele boeken noem, zoals die van Deepak Chopra, Eckhart Tolle en Alain de Botton.

Vooral boeken over inspirerende persoonlijkheden kunnen me raken. Maya Angelou heeft me bijvoorbeeld echt ontroerd. In haar autobiografische roman I Know Why the Caged Bird Sings vertelt ze met een grote gevoeligheid over haar jeugd als Afro-Amerikaans meisje in het gesegregeerde Amerika. In die tijd was het erg lastig om zowel vrouw als zwart te zijn, maar haar sterke karakter en haar liefde voor het schrijven hebben haar geholpen om daarmee om te gaan. Ik heb haar gedicht Phenomenal Woman op muziek gezet. Het is een nummer dat ik graag live breng. De tekst inspireert me, net zoals de teksten van Erykah Badu, die vol ongefilterde emoties zitten. Ik was ook erg onder de indruk van de autobiografie van Petra De Sutter, een Belgische fertiliteitsexperte die internationale bekendheid geniet. Ze is ook senator voor Groen, en op haar 40e outte ze zich als transgender. Het is een vrouw die heel stevig in haar schoenen staat.

Ik verdiep me graag in de levensloop van zulke bijzondere figuren. Hun woorden sterken me wanneer ik me als artieste alleen of onbegrepen voel.

Geciteerde werkend

  • Maya Angelou, I Know Why the Caged Bird Sings (1969), in het Nederlands verschenen onder de titel Ik weet waarom gekooide vogels zingen, vert. Kathleen Rutten, De Geus (1997).
  • Maya Angelou, Phenomenal Woman: Four Poems for Women (1995).
  • Petra De Sutter & Elke Lahousse, Overleven: mijn strijd als transvrouw, arts & politica, Manteau (2015).

* De kunstboekenwinkel Saint-Hubert en zijn eigenaar bestaan niet meer. Wil je er meer over weten, lees dan de prachtige roman Dans la maison un grand cerf van Caroline Lamarche (Gallimard).

foto © pascal schyns

volg Roselien:

11.12.2018