Dead Ladies Show #4 in Antwerpen

Thu 26.11.2020
20:00 - 22:00
Dls Basis Passaporta Web 600X400 Def Colour

Location

online event

Category

Lecture, Music

Price

Gratis. The Dead Ladies Show wordt live gestreamd via Spotlight.

Language

in Dutch

Schrijfster Gaea Schoeters presenteert de Dead Ladies Show, een avondvullend spektakel over drie opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

In deze editie breken Yousra Benfquih, Marieke De Maré en Bent Van Looy een lans voor de Marokkaanse feministische schrijfster Fatima Mernissi, de Nederlandse beeldende kunstenares Charley Toorop, en de Vlaamse schrijfster en filosofe Patricia De Martelaere. Sopraan Elise Caluwaerts brengt samen met pianiste Lies Colman liederen van Alma Mahler en Nadia Boulanger.

Onterecht vergeten vrouwen

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

Hulde in woord, beeld en muziek

In elke Dead Ladies Show delen twee vrouwen en een man, bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars, hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie lecture-performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

De gasten voor de Dead Ladies Show #4 in Antwerpen

Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Dit jaar verschenen van haar de Kate Tempest-vertaling Tiresias (met Johanna Pas, bij Poëziecentrum) & Het Einde (met Katrien Steyaert, bij Polis) en in de herfst verschijnt bij uitgeverij Querido haar nieuwe roman Trofee. Tiresias gaat in september in première in het Toneelhuis. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Yousra Benfquih

Marieke De Maré

Bent Van Looy

Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetente, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatiefunctie aan het conservatorium van Antwerpen.

Sopraan Elise Caluwaerts groeide dankzij haar veelzijdigheid en innemende persoonlijkheid uit tot een veelgevraagde soliste in binnen-en buitenland. Haar voorliefde voor uitdagend repertoire leidde tot talrijke creaties en bijzondere samenwerkingen met internationaal gerenommeerde componisten en ensembles. Ze heeft een passie voor opera en voor het romantische liedrepertoire, en bracht in 2017 met schrijfster Lize Spit en pianist Kim Van den Brempt de Vier letzte Lieder van Richard Strauss op de planken, in een samenwerking met Behoud de Begeerte (voorstelling ‘Avondrood’).

Prod. Passa Porta

The Dead Ladies Show wordt live gestreamd via Spotlight
>> spotlight.arenberg.be

Coming soon at