Draw for change: voorleesmoment
Location
Category
Price
discount
Language
Schrijfster Catherine Vuylsteke leest voor uit haar nieuwe boek, Draw for Change. Daarin vertelt ze de levensverhalen van 6 vrouwelijke cartoonisten uit Mexico, de VS, India, Egypte, Rusland en Syrië. In de Passa Porta Bookshop worden de tekstfragmenten met beeld- en filmmateriaal tot leven gebracht. Maak tijdens deze avond kennis met de dogma’s die deze kunstenaressen op uiteenlopende manieren door en met hun kunst bestrijden.
Draw For Change
Draw for Change, het nieuwste boek van Catherine Vuylsteke, vertelt het verhaal van Mar Maremoto, Ann Telnaes, Rachita Taneja, Doaa El-Adl, Victoria Lomasko en Amany Al-Ali, zes vrouwelijke cartoonisten die onlangs het onderwerp waren van de gelijknamige documentairereeks van Guillaume Vandenberghe en Vincent Coen, geproduceerd door Hanne Phlypo, die in Cannes werd bekroond.
Met een volharding die volgens velen grensde aan dwaasheid blijven deze vrouwen vechten. Ze nemen het op tegen patriarchale dogma's, autoritaire leiders, reactionaire denkkaders, religieuze edicten en machistische tradities. Met humor, durf en originaliteit treden ze de wereld tegemoet. Niet zelden zijn hun grafische statements helderder dan de lange, doorwrochte uiteenzettingen van anderen.
De cartoonisten komen uit diverse werelden en behoren tot verschillende generaties: de oudste werd geboren toen John F. Kennedy de verkiezingen won, de jongste zag bijna 35 jaar later het levenslicht. De carrières van deze vrouwen liggen even ver uiteen als de klimaatsgordels waaruit ze afkomstig zijn, de talen die ze in de eerste levensjaren leerden en de goden die hen omringen. Sommigen hekelen homofobie, fatshaming of misogynie, bij andere staan censuur en vervolging centraal.
Hoezeer ze ook van elkaar verschillen, wat opvalt zijn de gelijkenissen. Rachita Taneja richt haar pijlen vaak op premier Narendra Modi, Amany al-Ali de hare op president Assad. Ann Telnaes neemt de Amerikaanse machthebbers op de korrel: zowel over vice-president Dick Cheney als over Donald Trump maakte ze een boek.
Deze vrouwen kozen geen van allen een makkelijke weg. Eenzaamheid, verdriet, controverse en zelftwijfel gaven mee vorm aan hun carrière. Toch krabbelden ze overeind. Om opnieuw tegen de stroom in te gaan, alle censuur af te wijzen en te blijven proberen. Om een plek te vinden, niet alleen voor zichzelf, maar voor al de mensen die ze slechter gewapend weten om voor zichzelf op te komen.
Catherine Vuylsteke bracht met elk van hen vele uren door, luisterend naar de verhalen. De cartoonisten deelden pijnlijke herinneringen, aandoenlijke anekdotes, momenten van geluk en triomf. Ze ontmoetten elkaar in Caïro, Leipzig en Brussel. Live en virtueel. Sommigen zetten haar hun lievelingseten voor, anderen lieten haar hun kat aaien. Ze dronken sloten thee. En een van hen was een heuse Sheharazade, dag aan dag kwam ze met verhalen die eindigden in de belofte dat het morgen nog spannender zou worden.
Op 29 november komen hun verhalen via woorden, beelden en geluid tot leven. Deze transmediale kruisbestuiving is een perfecte kans om zowel het werk van de cartoonisten als dat van Vuylsteke te ontdekken.
Over de auteur
Catherine Vuylsteke is sinologe, journaliste en schrijfster, Draw for Change is haar zevende boek. Ze werkte 25 jaar als buitenlandredacteur voor De Morgen en is sinds 2014 freelance actief voor Knack, De Standaard en Klara. Eerder verscheen van haar Volksrepubliek van Verlangen (2007), Onder Mannen, het verzwegen leven van Marokkaanse homo's (2008), Het gewicht van Hemelse Vrede, vrijheid en verzet sinds Tiananmen (2009), Facing Brussels (2010), Vroeger is een ander land (2011) en Viet Bleu (2015). Ook maakte ze met Hanne Phlypo de documentaires Silent Stories (2011) en The art of becoming (2013).
In het kader van de Internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk op 29 november wordt het Draw for Change-programma afgesloten met het voorlezen van fragmenten uit de Gaza Monologen. Deze monologen belichten de ervaringen van kinderen en jongeren uit de Gazastrook na de eerste oorlog in Gaza in 2010. Dit initiatief is afkomstig van het Palestijnse ASHTAR Theater, waar diverse organisaties zich wereldwijd aan verbinden.
Org. Passa Porta, Boektopia
Coming soon at
Open mic: Filip Rogiers invites you
39 zondagen lang las Filip Rogiers, telkens op een andere plek in Brussel, een van de “Sonnetten van de kleine waanzin” van Hans Andreus voor, steevast voorafgegaan door het voorlezen van werk van een “gastdichter”, en gevolgd door eigen werk. Op 6 oktober sluit hij zijn Andreustournee af op het terras van Passa Porta en nodigt hij jou uit om mee te doen. Breng eigen werk mee, maar ook minstens één tekst van een schrijver die je bewondert of inspireert.
Conversation entre Kev Lambert et Emmanuelle Bayamack-Tam
Qu’ont à se dire la littérature et l’enfance ? Dans leurs nouveaux romans, le Québécois Kev Lambert et la Française Emmanuelle Bayamack-Tam/Rebecca Lighieri explorent à leurs façons aiguës l’imaginaire enfantin et adolescent. Loin des clichés du genre.
Meet the author: Sulaiman Addonia
Hannah, the main character of Sulaiman Addonia’s new novel The Seers, possesses a voice that holds you spellbound from the first sentence of the book to the last. By the end of this 160-page single paragraph, you might feel like a boxer after winning a fight in a ring: broken but euphoric. Peter Verhelst will tell us why the book is ‘world-class’ and Melissa Giardina will talk to the author. Actress Aminata Demba will read from it.