Kader Abdolah

jeu. 05.12.2019
20:00 - 22:00
Ap Abdolah

Lieux

Passa Porta

Catégorie

Présentation, Interview, Lecture

Prix

VVK € 8 / 6 ; Kassa € 9 / 7

Langue

en néerlandais

Je lot omarmen, heet dat dan: door zijn politieke activiteit en verzet tegen de ayatollahs moest Kader Abdolah Iran ontvluchten en kwam hij in Nederland terecht. Daar kreeg hij de taal onder de knie met de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt en met poëzie. Als oefening begon hij zelf verhalen te schrijven in het Nederlands. Een slordige 30 jaar later is Abdolah uitgegroeid tot een beroemd Nederlands auteur. In Passa Porta geeft hij een lezing over schrijver worden in een nieuwe taal en praat hij met Anna Luyten over zijn jongste roman De farao van de Vliet.

Over de nieuwe roman De farao van de Vliet

‘De beroemde Egyptoloog Herman Raven is zijn herinneringen kwijt. Van zijn grootse carrière weet hij niets meer. Om zijn nek hangt een pasje met zijn naam en telefoonnummer, zodat hij veilig kan thuiskomen. Gelukkig heeft hij een oude kameraad die als zijn geheugen functioneert: Abdolkarim Ghasem. De twee vrienden houden elkaar scherp en maken wandelingen langs hun geliefde Haagse Vliet. Herman heeft een geheim dat hij al geruime tijd met zich meedraagt en in zijn kelder verborgen houdt. Tot nu was Abdolkarim de enige die hiervan op de hoogte was, maar nu de twee in de slotfase van hun leven zijn aangekomen, besluiten ze om Hermans geheim naar buiten te brengen. Maar dat blijkt onverwachte gevolgen te hebben. De laatste, intense akte van hun levens stelt de onbaatzuchtige vriendschap tussen Herman en Abdolkarim danig op de proef. Misschien zelfs met een terugkeer naar huis? De farao van de Vliet is een schitterende roman over de Egyptische oudheid, vriendschap en Nijlkrokodillen. Met dit ontroerende verhaal slaat Kader Abdolah een nieuwe weg in, een weg die we nog niet van hem kenden.’ (uitg. Prometheus)

I.s.m. VUB.

Over de auteur

Kader Adbolah (Iran, 1954) vestigde zich in 1988 in Nederland als politiek vluchteling op uitnodiging van de Verenigde Naties. Hij debuteerde in 1993 in het Nederlands met de verhalenbundel De adelaars, meteen goed voor de Gouden Ezelsoor. Met romans als Spijkerschrift (autobiografisch, E. du Perronprijs), Het huis van de moskee, Papegaai vloog over de IJssel en Salam Europa! (longlist ECI Literatuurprijs 2017) bereikte hij honderdduizenden lezers. Kader Abdolah is ook VUB-fellow.

Passa Porta, VUB

Bientôt à