Dichteres en literaire feministe Clara Haesaert overleden

17.09.2018
4 Nieuwjaarsdiner Het Beschrijf Januari 2003

Op zaterdagmiddag 15 september 2018 overleed Clara Haesaert. Ze schreef zeven dichtbundels en stond aan de wieg van heel wat literaire organisaties en initiatieven, en heeft daarmee het Nederlandstalige literaire landschap in Vlaanderen en Brussel mee bepaald.
(Her)lees de laudatio van Frank Hellemans naar aanleiding van haar 90ste verjaardag.

Clara Haesaert werd geboren op 9 maart 1924 in Hasselt als Claire Marie José Weyens. Ze debuteerde in 1953 met de bundel De overkant, waarna nog zes bundels volgden.

Ze was als oprichter o.a. betrokken bij de Middagen van Poëzie in Brussel, de Vlaamse PEN, de stichting van het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur (dat later zou opgaan in Stichting Lezen, nu Iedereen Leest), het tweemaandelijks tijdschrift De Meridiaan, de Brusselse Galerie Taptoe, de literaire organisatie Het beschrijf (nu Passa Porta).

In 2014 vierde literatuurhuis Passa Porta Clara Haesaerts negentigste verjaardag. Frank Hellemans interviewde de jarige. Majo De Saedeleer, Lydia De Pauw-De Veen, Paula Semer en Ingrid Vander Veken getuigden over Haesaerts rijke loopbaan en grote engagement, Chris Lomme las een keuze uit de gedichten van Clara Haesaert. Volg de link om de laudatio van Frank Hellemans te lezen.

Het afscheid van Clara vindt plaats op donderdag 27 september 2018, om 13.30 uur op de gemeentelijke begraafplaats van Kraainem, haar laatste rustplaats. (Kerkhoflaan, 1950 Kraainem)
Allen zijn welkom.

17.09.2018