De madonna van het moeras

di 19.03.2024
20:00 - 21:30
Jessa Wildemeersch2 Koen Broos LR

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

vvk: €10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa €12/9 (€15 voor extra steun aan foyer vzw)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het nederlands

De madonna van het moeras is een opvallend debuut waarin feit en fictie, het leven en de kunst, door elkaar heen lopen. Theatermaker en actrice Jessa Wildemeersch praat met collega-acteur Tijmen Govaerts over haar bijzondere debuut en het ontstaansproces ervan, waarin Passa Porta een rol mocht spelen. Kunsthistorica Leen Huet leidt de avond in.

Lumi Vandekerckhove neemt op het Brusselse Sint-Katelijneplein afscheid van haar tienjarige dochter Anna. Ze vertrekt op retraite naar een kustenaarskolonie in Rome, om zichzelf terug te vinden. Terwijl in Oekraïne een oorlog is uitgebroken, probeert Lumi haar evenwicht te hervinden in een vreemde stad.

In een reisgids leest ze over een werk van Peter Paul Rubens, de Madonna della vallicella, een drieluik dat herinneringen oproept aan een donkere episode uit haar leven. Ze wil de confrontatie aangaan, maar het werk blijkt grotendeels verstopt achter een gigantische stelling. Lumi wil absoluut het volledige schilderij zien, zeker wanneer ze leert dat er achter de Rubens nog een andere, oudere Madonna schuilgaat, maar dat blijkt niet zo eenvoudig te regelen.

Naarmate ze meer en meer in de ban geraakt van de Madonna, worden ook de herinneringen aan een periode waarin ze, onder het oog van een reproductie van de Rubens, in een New Yorkse kelder woonde, almaar overweldigender.

Zoals de madonna van Rubens een ouder fresco verbergt, zo zijn ook de verhalen in deze roman niet alleen maar wat ze lijken. Het leven van Lumi wordt een soort spiegelpaleis, waarin heden en verleden met elkaar in dialoog gaan en je nooit zeker weet uit welke richting de echo weerklinkt. In een geraffineerde en heldere stijl zet Jessa Wildemeersch een overtuigend hoofdpersonage neer dat je gaandeweg steeds meer aangrijpt.

Op 16 mei gaat ook de theaterversie van het boek in première in de Predikherenkerk in Leuven. Nadien volgt een tournee, maar voor de eerste onthulling van De madonna van het moeras moet je op 19 maart bij Passa Porta zijn.

over de gasten

Jessa Wildemeersch is theatermaker en actrice. Ze studeerde aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. In 2006 verkreeg ze het Lifetime Membership aan The Actors Studio in New York. Met haar organisatie Les yeux bleus maakt ze theatervoorstellingen waarin ze historische en hedendaagse gebeurtenissen verweeft. De madonna van het moeras is haar debuutroman.

Leen Huet (Hoogstraten, 1966) is auteur van romans, literaire non-fictie en
essays. In 2006 maakte ze de eerste Nederlandse vertaling
van Rubens' brieven. Samen met Jan Grieten schreef ze in 2010 een
biografie van Rubens' vriend, de Antwerpse burgemeester Nicolaas Rockox.[
Ze studeerde Kunstgeschiedenis en Wijsbegeerte (KULeuven). Na haar
studies verbleef ze een tijdlang in Firenze (Italië). Sinds 1991 woont ze in
Leuven.

Tijmen Govaerts (1994) begon zijn Woordkunst-opleiding met de droom radiopresentator te worden, maar kwam goed terecht als acteur voor film en theater. Zijn eerste hoofdrol in een speelfilm was in Muidhond van Patrice Toye. Hij werkte samen met o.a. Lukas Dhont, Willy Vanderperre, Thomas Vinterberg, Tom Lenaerts, Wouter Bouvijn en de de broers Dardenne. Op theater was hij te zien in Angels in America van Olympique Dramatique en Long day’s journey into night van Zuidpool. Met Charlotte Lybaert schreef hij de scenario’s voor Gyre en Gun en hij werkt momenteel aan zijn kortfilmdebuut als regisseur.

Org. Passa Porta

foto's: jessa wildemeersch © Koen Broos, Leen Huet © Koen Broos, Tijmen Govaerts © Damon De Backer

Binnenkort bij