PPF23 campagnebeeld web

Het Passa Porta Festival is hét onmisbare gebeuren in het Brusselse literaire leven. De negende editie van het festival vond plaats van 23 tot 26 maart 2023 onder het thema REFUGE.

Op het programma: literair plezier

Elke twee jaar haalt Passa Porta een honderdtal internationale schrijvers, denkers en kunstenaars naar Brussel. Ze komen uit alle uithoeken van de wereld en spreken de meest uiteenlopende talen. In het hart van onze hoofdstad getuigen ze van hun liefde voor het geschreven woord, laten hun licht schijnen over ontwikkelingen in de wereld en brengen een ode aan de beste literatuur uit binnen- en buitenland.

In maart maken de schrijvers, zowel gevestigde namen als jong talent, hun opwachting in de vele cultuurhuizen van de stad (waaronder de AB, La Bellone, Beursschouwburg, De Munt, Muntpunt, Théâtre National, MAD Brussels,...). Maar ook op meer verrassende plaatsen, zoals winkels, café’s of zelfs gewoon op straat.

In 2023 was het festival gastheer voor de jaarlijkse ICORN Network Meeting, een belangrijke bijeenkomst van het internationale netwerk van vluchtsteden voor bedreigde schrijvers, kunstenaars en journalisten in ballingschap. De twee evenementen sloten op elkaar aan onder het gemeenschappelijke thema REFUGE.

Hoogmis van de literatuur in het hart van Europa

Het Passa Porta Festival, dat is een kies geplande reeks ontmoetingen en uitwisselingen met schrijvers, voordrachten, performances, debatten en avontuurlijke kruisbestuivingen tussen literatuur en andere kunstvormen. Wat de activiteiten verbindt? Stuk voor stuk geven ze je food for thought.

Het tweejaarlijkse festival is ontstaan uit de rotsvaste overtuiging dat literatuur essentieel is in de samenleving en uit de goesting om goede literatuur met zo veel mogelijk mensen te delen.

Op het Passa Porta Festival, het enige meertalige literaire evenement van deze schaal in Europa, vind je dan ook voor elk wat wils. Zowat alle genres komen aan bod.

De voorbije edities maakten onder anderen Annie Ernaux, Russell Banks, Julian Barnes, A.S. Byatt, Jonathan Coe, Connie Palmen, Fatou Diome, Reni Eddo-Lodge, Richard Ford, Nancy Huston, Roy Jacobsen, Karl Ove Knausgaard, Ian Mc Ewan, Deborah Levy, Jennifer Nansubuga Makumbi, Erwin Mortier, Harry Mulisch, Vladimir Sorokin, Cees Nooteboom, Orhan Pamuk, Max Porter, Marieke Lukas Rijneveld, Mohsin Hamid, Boualem Sansal, Ali Smith, Douglas Stuart, Olga Tokarczuk, en Juan Gabriel Vasquez hun opwachting op het festival!

 

Een terugblik op de negende editie van het festival

Bekijk de volledige programmatie van vorige edities van het festival hieronder :

Foto's © Caroline Lessire, Inge Vermeiren, Martine Dewil, Catherine Renard, Werner Strouven, Françoise Robert, Chantal Moens, David Martens, Omar ait Jeddig, Etienne Averlant, Bea Borgers, Timothy Lawrence, Jean-Marc Virign.
aftermovie © David Martens