Passa Porta at the Movies: Joke van Leeuwen en de poëzie van Kaos

wo 14.11.2018
19:30 - 22:00
At The Movies Coline Cornelis Cocornel

Categorie

Film, Interview

Prijs

VVK: € 7 / 5 Kassa: € 9 / 7 | RITCS-studenten en personeelsleden kunnen op de avond zelf een ticket kopen aan hun gebruikelijke tarief.

Taal

in het Nederlands (ondertiteld)

Vaak gebeurt het niet, maar soms moeten zelfs wij het toegeven: de film is al eens beter dan het boek. In de reeks Passa Porta at the Movies verklappen schrijvers hun favoriete boekverfilming. Bij onze buren van cinema RITCS kijken we eerst naar de film, waarna filmkenner Niels Ruëll met de auteur dieper ingaat op de relatie tussen film en literatuur. In deze aflevering: Joke van Leeuwen en de poëzie van Kaos.

All’italiana

Met Kaos kiest Joke van Leeuwen voor de grote Italiaanse cinema van weleer. De gebroeders Paolo en Vittorio Taviani brachten in 1984 vier verhalen van Nobelprijswinnaar Luigi Pirandello naar het witte doek. De magische poëzie van Pirandello’s taal wisten ze op meesterlijke wijze te vertalen in bewegend beeld.

  • L’altro figlio (De andere zoon) gaat over een moeder wier twee zoons naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd. Toch verkiest zij hen boven haar derde zoon, die bij haar bleef om haar te helpen.
  • In Mal di luna (Maanziek) volgen we een jong getrouwd koppel waarvan de man maanziek blijkt: bij volle maan is hij bezeten, als was hij een weerwolf. De man tracht zijn huwelijk te redden door bij volle maan een knappe man uit te nodigen om zijn vrouw te beschermen.
  • La giara (De kruik) is het komische verhaal van een kruikenhersteller die vast komt te zitten in een levensgrote kruik. De eigenaar weigert echter om de pas herstelde kruik weer stuk te maken…
  • Requiem: In een dorpje, illegaal op een landgoed gebouwd, vechten de inwoners een gevecht uit met de landeigenaar en de carabinieri. De inzet? Het recht op een eigen begraafplaats.
  • Een epiloog rond de film af. In Colloquio con la madre (Gesprek met mijn moeder) brengen de gebroeders Taviani Pirandello zelf in beeld. De schrijver bezoekt vele jaren na het overlijden van zijn moeder het ouderlijke huis.

Duivel-doet-al

Kaos is helemaal op maat van Joke van Leeuwen. Dezelfde speelse lichtheid en sérieux, tragiek en verwondering, scherpzinnigheid en het vleugje surrealisme die Kaos kenmerken, vinden we ook terug in Van Leeuwens werk.

De NederBelgische heeft haar strepen verdiend als actrice, illustrator, cabaretier en schrijfster van romans, kinderboeken en poëzie. Bovendien werden haar boeken Iep! en Toen mijn vader een struik werd verfilmd. In haar prijzenkast staan onder meer een AKO Literatuurprijs, de Constantijn Huyghensprijs, een Gouden Penseel, een Gouden Uil en een resem Zilveren Griffels.

Cover Toen Mijn Vader Een Struik Werd

Passa Porta, RITCS

Ill.©Coline Cornélis

Binnenkort bij