Vers Brussel, gegidste fietstocht

zo 22.09.2019
14:00 - 17:30
Vers Brussel © Maurine Toussaint 5 1

Locatie

Place de la Monnaie

Categorie

Rondleiding

Prijs

€ 10 / 8

Taal

in het Nederlands and Frans

Met het poëzieparcours Vers Brussel nam Passa Porta het initiatief om in te spelen op de taalrijkdom van Brussel en poëzie een prominente en permanente plaats te geven in de stad, in een variatie op het fenomeen van de stadsdichters in andere steden. Dichters uit alle windstreken lieten zich inspireren door Brussel met haar vele contrasten, paradoxen en emoties. Belgische kunstenaars gingen met hun gedichten aan de slag en creëerden nieuw werk in de openbare ruimte. Met een gegidste fietstocht langs verschillende van de werken, neemt Passa Porta je nu mee op een poëtische ontdekkingsreis door de stad.

ode aan de hoofdstad

Twaalf dichters uit evenveel taalgebieden, van Lissabon tot Moskou en van Stockholm tot Kinshasa, brachten sinds 2004 in het kader van Vers Brussel om beurten een bonte en veelstemmige ode aan de grootstad. Ze dompelden zich onder in het dagelijkse leven van een stukje Brussel, in het gezelschap van een Belgisch beeldend kunstenaar. Op basis van hun indrukken schreven de dichters nieuwe poëzie, in een taal die de moedertaal is van heel wat Brusselaars. Elke kunstenaar creëerde bovendien een permanent kunstwerk, een symbiose van de visie van dichter en kunstenaar op de wijk die ze samen hebben bezocht.

poëtische ontdekkingsreis

Dat resulteerde in tien kunstwerken in de openbare ruimte. Beeldende kunst en poëzie gaan telkens een andere dialoog aan en vormen een artistiek parcours langs alle uithoeken van de stad. Geleid door brukselbinnenstebuiten, neemt Passa Porta je nu mee op een ontdekkingsreis langs de kunstwerken. Lees de gedichten in pictogrammentaal aan het kerkhof van Elsene, wandel door de rustige woonwijk De Mutsaard en ontdek de poëtische straatnaamborden, mijmer weg bij de tijdscapsule begraven onder het Begijnhof. Tijdens de fietstocht word je verrast door poëtische interventies.

ontdek alle gedichten en kunstwerken van Vers Brussel

Passa Porta, Brukselbinnenstebuiten
Photo © Maurine Toussaint

Binnenkort bij