Verstolen werelden / Intérieurs secrets

ma 03.10.2022
20:00 - 22:00
20221003 Nikita Dragomir

Categorie

boekpresentatie, lezing

Kostprijs

vvk: €10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa €12/9 (€15 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Nederlands en Frans

De 19e-eeuwse voorstelling van de vrouwelijke innerlijke wereld was er vooral een van eenzaamheid en melancholie, en vooral een product van de mannelijke verbeelding. Twintig hedendaagse Nederlandstalige en Franstalige Belgische schrijfsters en evenveel fotografen, van verschillende generaties en met verschillende culturele achtergronden, bieden in een nieuw boek hun kijk op wat de vrouwelijke innerlijke wereld van de 21e eeuw zou kunnen zijn. 

In Passa Porta gaan we in gesprek met de bedenkers van Verstolen werelden / Intérieurs secrets, luisteren we naar zes schrijfsters, en gaan we met hen en het publiek in discussie over hun verschillende visies. Met Paul en Céline Pourveur (samenstellers) en de schrijfsters Victoire de Changy, Haleh Chinikar, Marie Henry, Anna Luyten, Ruth Mellaerts en Lotte Ogiers.

over het boek

Verstolen werelden / Intérieurs secrets brengt een caleidoscopisch beeld van uiteenlopende, soms tegenstrijdige, maar altijd fascinerende intieme werelden. Het volledig tweetalige boek, een initiatief van DIDO, is uitgegeven door Bebuquin en bevat literaire bijdragen van Barbara Abel (FR), Anna Carlier (NL), Victoire de Changy (FR), Haleh Chinikar (FR), Saskia De Coster (NL), Pamela Ghislain (FR), Zaïneb Hamdi (FR), Anna Van Hoof (NL), Caroline Lamarche (FR), Anna Luyten (NL), Ruth Mellaerts (NL), Maravilha Munto (NL), Lotte Ogiers (NL), J.V. Neylen (NL), Anne Provoost (NL), Marie-Sixtine Grignard (FR), Marie Henry (FR), Aïko Solovkine (FR), Annelies Verbeke (NL) en Isabelle Wéry (FR). Katelijne De Vuyst vertaalde alle teksten.

Met foto’s van Alice Borgers, Anna Van Hoof, Colline Libon, Elisabet Lladó & Graham Johnston, Elodie Lebrun, Estelle & Aurore Marion, Jacqueline Crabbe, Julia van de Graaff & Guido van Hulzen, Léa Le Fell, Marianne Druant & Pierre Pourveur, Marie Lecomte, Marie-Sixtine Grignard, Nikita Dragomir, Sophie Margerat, Sophie Vermesse, Sylvie Landuyt & Milla Cardinal, Tyché Beyens, Valérie Bauchau, Wessam Hachicho.

Dit boek werd gerealiseerd met de steun van Crea.Brussels, initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, georganiseerd door ST’ART, in samenwerking met Hub.Brussels en de steun van Literatuur Vlaanderen.

expo en workshop

Van 23 september tot 4 oktober kun je in Maison Poème ook de bijbehorende tentoonstelling bezoeken. Op 3 oktober is die uitzonderlijk tot 19:00 toegankelijk, gevolgd door een workshop met Haleh Chinikar en Aliette Griz op 4 oktober (enkel in het Frans). Meer info bij Les Midis de la Poésie.

over de schrijfsters

Victoire de Changy (1988) publiceerde reeds twee romans. Met Une dose de douleur nécessaire haalde ze de shortlist van de Prix Rossel en voor L'île longue de shortlist van de Europese literatuurprijs. Ze heeft ook twee kinderboeken geschreven, L'Ours Kintsugi (2019) en Le bison non-non (2021) en een poëziebundel, La Paume plus grande que toi (2020). In 2022 publiceerde zij haar eerste essay, Subvenir aux miracles. 

Haleh Chinikar, geboren in 1986 in Iran, woont sinds 2007 in Brussel. Als kunstenares en dichteres gebruikt zij het lichaam, het geheugen, taal en textiel als pijlers van haar creaties. In haar installaties en performances deelt ze deze ervaring met het publiek.  Optredens in 2021: Lavoir de récits samen met Sandra de Vivies, Ce qui reste de nous en L'Irrépressible Éclosion.

Marie Henry (1976) schrijft toneelstukken. Haar laatste tekst, Pink boys and old ladies, werd geregisseerd door Clément Thirion. Haar bewerking voor jong publiek van Norman, c'est comme normal à une lettre près, werd in het najaar van 2022 opgevoerd. Marie Henry werkt ook samen met haar zus, videokunstenares, onder de naam soeurs h. Zij creëren hybride narratieve ruimten, tussen beeldende kunst en theater. De voorstelling Totale Eclipse werd uitgebracht in 2022.

Anna Luyten (1963) is performer, literatuur- en theaterwetenschapper, filosoof en schrijver.  Als wandelpedagoge onderzoekt ze aan KASK (Gent) en de Toneelacademie Maastricht de kracht van taal, dwalen en verhalen in kunst, muziek en theater. Haar portretten en bekroonde non-fictieverhalen verschenen in diverse media in België en Nederland. Haar werk groeide uit tot een operalibretto, een theaterstuk en filmscenario’s. 

Ruth Mellaerts (1986) is theaterauteur en scenarist. De kortfilms Allegory of the Jam Jar en The Day the Dogs Disappeared, die ze schreef en coregisseerde met Boris Kuijpers, werden bekroond met nationale en internationale prijzen. In 2016 debuteerde ze met een jeugdboek: Soms ben ik een ontdekkingsreiziger. 

Lotte Ogiers (1993) volgde de opleiding Theater- en Filmwetenschap aan de Universiteit Antwerepen en de opleiding Schrijven aan het RITCS. Ze studeerde in 2018 af met haar novelle IJsduiker. Ze schrijft voor De Zendelingen en Pzazz. Een aantal korte verhalen werd gepubliceerd in Deus ex Machina, Kluger Hans en Zink. 

Org. Passa Porta, Dido, rhizom-art vzw, Bebuquin
Coprod. Les Midis de la Poésie

foto © nikita dragomir

Binnenkort bij