OPEN SKIES - Intus et in cute

Aïko Solovkine
16.10.2019
Auteurstekst
Shttefan Vi Npa2 F7Fnw Unsplash 1

Naar aanleiding van de groepstentoonstelling Open Skies in WIELS (27.9.2019-5.1.2020) liet Passa Porta twee jonge Belgische auteurs een nieuwe tekst schrijven waarin ze kritisch reflecteren op de steeds luidere roep om transparantie in de samenleving. Hieronder lees je de tekst van de Franstalige Brusselse schrijfster Aïko Solovkine.

‘De kindertijd en de derde leeftijd behoren tot de rendabelste marktsegmenten in de samenleving. De silver economy kan vanwege de voortdurende daling van de demografische groei in onze gewesten trouwens rekenen op een schitterende toekomst. Tal van gadgets die specifiek voor deze leeftijdscategorieën werden ontworpen, vertonen verbazende gelijkenissen, vooral op het vlak van de fysieke veiligheid die door de kopers wordt nagestreefd. De veiligheid staat eveneens voorop in de promotie die door de marketing wordt gevoerd. De monitoring van zuigelingen en zieke of hulpbehoevende bejaarden door die elektronische gadgets berust op de potentieel permanente toegang tot hun intiemste biologische gegevens, die worden gecheckt, gemeten en opgeslagen. Wat achteraf met de verzamelde data gebeurt en hun eventuele gebruik voor commerciële doeleinden voltrekt zich niettemin zonder dat de betrokken personen daarvan op de hoogte werden gebracht of hun toestemming hebben gegeven.’ — Aïko Solovkine

Ego te intus et in cute novi.

Ik kende je vanbinnen en vanbuiten.

– Persius / Rousseau

Je hebt een regelmatige ademhaling.

De houding waarin je slaapt. De diepte van je slaap. Je lichaamstemperatuur. De schildpad zegt dat alles goed gaat. Het elektronische schildpadje dat in je zachte katoenen body werd verwerkt en via Bluetooth verbonden is met de app op de smartphone van je ouders.

Melding.

Je bent wakker. Het schildpadje heeft oren. Onder zijn schild zit een microfoon. De informatie wordt naar de smartphone gestuurd, die haar op zijn beurt doorstuurt naar de flessenwarmer. Die begint automatisch te werken. Zo dadelijk is je melk klaar. Je eerste archiefstukken. De schildpad stockeert al je fysiologische parameters. Hoe je ademt, hoe hard je zweet, welke bewegingen je maakt in je wiegje en hoe je slaappatroon eruitziet. Je flessenwarmer heeft een ingebouwde hellingmeter, die ervoor zorgt dat je flesje de juiste hoek heeft als je drinkt. Zo wordt vermeden dat je oprispingen krijgt of lucht inslikt – in die gevallen gaat een geluidsalarm af en begint het toestel te knipperen – wat kan leiden tot diarree, kolieken of reflux. Ook ziet hij of er klonters in de speen werden gevormd. Om je metabolisme te optimaliseren houdt hij het aantal flesjes bij die je per etmaal drinkt, hoeveel tijd een flesje in beslag neemt en de hoeveelheid melk die je inneemt.

Melding.

Je hebt pipi gedaan, tijd voor een schone luier. De Bluetooth-sensor die op je pamper werd aangebracht, heeft een sein gestuurd naar de app die de resultaten van je afvalstoffen analyseert. Je vertoont geen uitdrogingsverschijnselen, je urine is helder en je nieren functioneren naar behoren. De app houdt je ouders op de hoogte van de periodes waarin je slaapt en wakker bent, en van de tijdstippen waarop je eet.

Melding.

Je leeft en ademt nog altijd. Honderdtien hartslagen per minuut. Je loopt vandaag heus niet het risico aan wiegendood te sterven. In je sokjes zitten zuurstofmeters die de wreef van je voet met rode led-lampjes en infraroodlicht laten oplichten. Ze bepalen het zuurstofgehalte in je bloed en registreren je polsslag. Zo weten we ook of je op je buik of je rug slaapt. Al die vitale informatie wordt via de digibox naast je wieg naar de smartphone van je ouders gestuurd. Als er een probleem is stuurt de app een geluidssignaal naar hun telefoon, zelfs als de vliegstand is ingeschakeld. Als de wifi defect is, wordt die taak overgenomen door een ontvangststation dat je ouders waarschuwt, hun meteen de spoednummers doorgeeft en meldt welke spoedeisende hulp ze kunnen bieden.

Hoe gaat het?

Om je rechterpols zit een eivormig armbandje dat dezelfde functie heeft als je sokken en ook je vitale tekens registreert: temperatuur, zuurstofsaturatie in je bloed, hartritme. Als je ouders te ver bij je vandaan zijn om het Bluetooth-signaal op te vangen, stuurt je armband een signaal naar het oplaadstation van het toestel, dat op dat ogenblik een geluidsalarm laat afgaan op hun app.

Melding.

Waarom huil je?

De knuffelbeer die ’s nachts bij je slaapt zit vol sensoren die via een mobiele app voortdurend nuttige gegevens over je doorsturen. Beertje onderzoekt waarom je verdriet hebt. Hij leert je nieuwe woorden aan en zorgt er met zijn wiegeliedjes voor dat je snel de slaap kunt vatten. Hij neemt je temperatuur en je pols. Registreert je fysieke ontwikkeling. De app van zijn geïntegreerde database vergelijkt jouw gedrag met dat van je leeftijdsgenootjes en doet aanbevelingen om je prestaties te verbeteren.

Piep.

Je babyfoon met tweedimensionaal audiosysteem is verbonden met een smartphoneapp. Hij heeft een ingebouwde luchtreiniger die de aanwezigheid van toxische partikels in je omgeving vaststelt. Indien nodig waarschuwt hij je ouders en laat hij negatieve ionen vrij om de lucht in je omgeving te zuiveren.

Melding.

Balans van je mond- en tandhygiëne. Je elektronische tandenborstel is voorzien van een timer en een positiesensor. Hij stuurt berichten over de duur van het poetsen, de gepoetste zones, de intensiteit en de frequentie naar de app, die de data analyseert en daarna de definitieve balans opmaakt van je poetsbeurten.

Om je enkels zit een hypoallergeen bandje van siliconen. Het heeft dezelfde functies als je armband, maar informeert bovendien over de temperatuur, het licht, de vochtigheidsgraad en het geluid in je kamer. Een avatar van je oppas kan trouwens de vorm aannemen van een derde armband, die om je pols of op je kleren bevestigd wordt. Hij is verbonden met de app die de perimeter van je bewegingsvrijheid bepaald (tussen 0 en 70 meter). Zodra je de veiligheidszone verlaat stuurt hij via Bluetooth een alarmsignaal naar de app, die meteen een GPS-baken activeert om je positie te bepalen. Rijden maar kindjes. Je door een smartphone gecontroleerde kinderwagen heeft een ingewerkt aircosysteem, een muziekspeler en een waterkoker. De kinderwagen rijdt automatisch, zonder dat iemand hem hoeft te duwen. De ingebouwde webcam en microfoon zorgen ervoor dat je ouders je elk moment kunnen zien en horen.

Melding.

Nieuwe valpartij. Op je romp zit een patch met ingebouwde microchip die alarm slaat als je gevallen bent.

Een snelheidsmeter registreert wanneer je van houding verandert (zittend en liggend). Als het om een bruuske positieverandering gaat, wordt een signaal naar een digibox gestuurd die meteen alarm slaat bij je ouders of je oppas. Dankzij de infraroodverklikker boven je wieg registreert je patch ook elke abnormaal lange periode van roerloosheid. Na uiterlijk vijf minuten slaat hij alarm. Je hypoallergene patch hoeft niet verwijderd te worden als je in bad gaat.

Trilling.

Medicijn op bestemming aangekomen.

Zelfs op hun werk weten je ouders of je oppas goed voor je zorgt. De sensoren in je medicijnen geven immers aan of je ze echt hebt ingenomen. De sensor van je pil bestaat uit magnesium, silicium en koper. Hij zendt een signaal uit zodra hij in aanraking komt met je maagsappen. Dat signaal wordt opgevangen door de receptor, een patch die op je borstkas werd aangebracht en om de week wordt vervangen. Zo komt de informatie bij je ouders terecht. Via een met de app verbonden website heeft ook je huisarts, indien hij dat wenst, toegang tot de gegevens.

Het begint zogezegd bij je geboorte, maar eigenlijk vangt het proces al veel vroeger aan. Je ouders willen alles weten, ze willen je horen, voelen en als het kan ook zien, en alvast met je opvoeding beginnen. Ze willen door het omhulsel dringen om je diepe kern zo dicht mogelijk te benaderen. Het elektronische apparaat dat op de buik van je moeder bevestigd werd, registreert je pols en projecteert echografische beelden op het scherm van een tablet. Dankzij de met een hoofdtelefoon verbonden draagbare doptone is je hartslag elk moment te horen. De muziekriem om haar buik is op haar telefoon aangesloten en stuurt voortdurend haar stem en lievelingsmuziek naar de baarmoeder. Een kleine vaginale ruimte staat in contact met de twee externe oortjes die in haar baarmoederhals werden aangebracht, zodat jullie een volmaakte muzikale symbiose kennen.

Vertaling: Katelijne De Vuyst

Je ademt rustig in en uit.

Op je rug, je buik of je zij. Het ritme van je hartslag. De duur van je slaap. Geen opmerkingen. De ingebouwde sensoren van je ziekenhuisbed registreren je nachtelijke activiteit en sturen ze via de wifi door naar het personeel van de geriatrische afdeling.

Melding.

Hartritmestoornis waargenomen.

Je intelligente matras heeft een uitstekend gehoor, niets ontsnapt aan haar aandacht. Naargelang je lichaamstemperatuur stijgt of daalt past ze de temperatuur van je bed aan. Als je de neiging hebt te snurken, wijzigt ze je houding zodat je luchtwegen weer vrijkomen. Je recentste gegevens. Het bed registreert al je fysieke variabelen. Hoe je slaapt en ademt, de kwaliteit en de afwijkingen van je hartslag.

De voet van je glas bevat sensoren die je waterinname meten en checken of je het water wel degelijk hebt gedronken en de inhoud van je glas niet hebt weggegooid. Als je in een rusthuis verblijft, krijg je zoals elke bewoner een armband om. Zo weten de verzorgers wie uit welk glas heeft gedronken. Voor een goede follow-up komen de resultaten van elke bewoner terecht in een databank die de gegevens verwerkt.

Melding.

Je hebt geplast. Tijd om je te verschonen. Je luiers bevatten vochtigheidssensoren: ze bestaan uit koolstofvezels en worden via de wifi verbonden met een box die aangesloten is op het centrale netwerk van het rusthuis. De verzamelde informatie komt automatisch terecht op de smartphones van de verzorgers. Groen signaal: alles is oké. Oranje signaal: vocht in de luier waargenomen. Rood signaal: snelle tussenkomst vereist.

Melding.

Je haalt adem, je bent nog niet overleden. Tachtig hartslagen per minuut. Geen gevaar dat men je ontbonden lichaam pas vier jaar na je dood in bed zal vinden. De sensoren in je pantoffelzolen registreren wanneer je valt en brengen je naasten realtime op de hoogte. Je kunt makkelijk je heup breken, en aangezien een gewaarschuwd mens voor twee telt, doe je er goed aan je heupen te beschermen met airbags die van 3D-sensoren zijn voorzien. Niet alleen registreren ze je valpartijen, bovendien dempen ze de botsing negenmaal beter dan een gewone bescherming. Het duurt amper 200 milliseconde voor je airbags je val in detecteren en minder dan een seconde om ze op te blazen. Dankzij hun laadsysteem kun je ze meermaals gebruiken. Ze zijn verbonden met een digibox die je familieleden realtime waarschuwt als je valt.

Alles loopt naar wens.

Als je valt stuurt de eWatch om je pols een SOS-bericht met je exacte locatie naar je verwanten. Je kunt de eWatch ook als telefoon gebruiken. Hij bevat een realtime cardiosensor die alarm slaat als je hart te snel of te langzaam klopt. Je eWatch wordt permanent gemonitord door een eHealthplatform.

Melding.

Wat is er gebeurd? Ook je elektronische wandelstok zorgt ervoor dat de hulpdiensten en je familieleden per sms, telefoon of e-mail van je valpartij op de hoogte worden gebracht. Jij bent gevallen of de stok is gevallen – dat onderscheid maakt hij. De sensoren in de handgreep geven aan of hij al dan niet door iemand werd vastgehouden, en zo ja begint hij te flikkeren. De ingebouwde gps maakt de analyse van ongebruikelijke situaties mogelijk: lage activiteitsgraad wegens ziekte of vermoeidheid, steeds later tijdstip van ontwaken enz.

Piep piep.

Dankzij je babyfoon met nachtzichtcamera weten de verzorgers wanneer je ’s nachts opstaat en kunnen ze je helpen als je bv. naar het toilet moet. De ingebouwde sensor registreert al je bewegingen en zodoende kan men, nog voor je bent opgestaan, anticiperen op je behoeften.

Melding.

Resultaat van je speekselanalyse. De in je kunstgebit ingebouwde sensor analyseert de melkzuur-, cortisol- en urinezuurniveaus in je speeksel en stuurt de gegevens via Bluetooth door. Je kunstgebit vervangt voortaan de bloedanalyses die je vanwege je diabetes om de haverklap diende te ondergaan. De hanger om je hals communiceert via een wifiverbinding met de sensoren in de deuren van je ijskast en badkamer. Die stellen elke verslechterende gewoonte vast: een gebrek aan hygiëne dat wordt afgemeten aan een minder frequent bezoek aan de badkamer, of een minder regelmatig eetpatroon dat door de sensor in je ijskastdeur wordt vastgesteld. Je verwanten worden door de app op hun pc of smartphone op de hoogte gebracht van de gewijzigde toestand. Als je verdwaald bent, zorgt de ingebouwde gps in je hanger ervoor dat men je snel terugvindt. Ook als je het afgebakende gebied verlaat, ontvangen je familieleden of verzorgers een alarmbericht.

Tijd voor je wandeling.

De rolstoel waarmee je je voortaan verplaatst staat in verbinding met een app die al je trajecten opslaat en informatie verzamelt over de toegankelijkheid van de plekken waar je naartoe wilt. Hij registreert informatie over je gezondheid (hartslag, lichaamstemperatuur enz.) en waarschuwt de hulpdiensten in geval van nood.

Melding.

Je bent nog maar eens gevallen.

De vloer in het rusthuis werd op het web aangesloten. De ingebouwde sensoren analyseren permanent de verplaatsingen van bewoners en verzorgers. Ze anticiperen op gevaarlijke situaties en alarmeren het personeel als iemand gevallen is. In functie van de behoeften van de bewoners kan de vloer gepersonaliseerd worden. Zo bijvoorbeeld kan een gangpad oplichten als iemand ’s nachts wakker wordt of gaat er een signaal af als iemand te lang in de wc-ruimte blijft. Ten slotte zorgt het systeem ervoor dat het personeel de wekelijkse / maandelijkse statistieken van de bewoners kan raadplegen.

Trilling.

Je pil werd correct ingenomen.

Dankzij je elektronische pillendoos, waarvan de arts de vakjes heeft gevuld, neem je nu op een veilige manier je medicijnen in. Als je je pil moet innemen, laat het doosje een alarmsignaal horen, terwijl het overeenkomstige vakje begint te flikkeren. Op basis van het fluctuerende gewicht berekenen optische sensoren welke vakjes werden geledigd. Het doosje past zich aan de wisselende tijdzones aan, zodat je behandeling ook op reis geheel normaal doorgaat. Als je je vergist of een medicijn overslaat wordt je familie per sms of e-mail gewaarschuwd. Het eindigt allemaal met je dood, maar in feite kan het proces veel langer worden voortgezet. We willen dat je weet hoeveel we van je hielden, hoe erg we je missen, hoe graag we je zo dicht mogelijk in ons midden willen houden.

Je kist zit vol camera’s die met de belangrijkste sociale netwerken verbonden zijn. Via een HD-webcam kunnen we je zien, en de luidsprekers die op je kist werden bevestigd, verspreiden voortdurend muziek, gedichten en ingesproken berichten van je verwanten. De led-schermen die in en op je kist werden gezet, vertonen in loop foto’s, prenten en tekeningen. Ook worden de berichten geprojecteerd van de verwanten die je uitvaart niet konden bijwonen.

Aïko Solovkine is een Belgische schrijfster en journaliste. Voor Roméo, haar eerste roman, ontving ze in 2016 de Debuutprijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles. Tot nog toe schreef ze twee toneelstukken: Rwanda Inc. en Mare Nostrum, dat in januari 2019 werd opgevoerd in het Brusselse Théâtre de la Vie. Ze schreef verschillende korte verhalen, waarvan de laatste werd opgenomen in de bundel Nouvelles de Belgique (Editions Magellan et Cie, 2019).

Aïko Solovkine
16.10.2019