'de jacques de decker beurs': een duwtje in de rug voor je nieuwsgierigheid

Header Bourse JDD

Ruimte voor creativiteit en experiment! Passa Porta lanceert de ‘Jacques De Decker Beurs - Ode aan de nieuwsgierigheid’, een springplank ter waarde van 5.000 euro die je literaire ideeën in de breedste zin van het woord de ruimte geeft die ze verdienen.

Bezorg ons ten laatste 15 september 2023 een presentatie én budget van je project via connect@passaporta.be. Je mag dit indienen in een vorm naar keuze. De jury overlegt en kiest het project dat het best beantwoordt aan onderstaande criteria. De beurs wordt niet uitgereikt aan manuscripten.

  • Publieke impact: welk doelpubliek wil je bereiken met je project? Wat zal de impact zijn voor dat publiek?
  • Participatiemogelijkheden: ga je samenwerkingsverbanden aan voor je project? Werk je als maker samen met anderen bij de realisatie van je project? Wordt het publiek er actief bij betrokken?
  • Creatie van nieuwe uitwisselingen over de taalgrenzen heen: is het project een Franstalige en Nederlandstalige samenwerking? Indien het project eentalig is, is er dan ook aandacht voor wat zich aan de andere kant van de taalgrens afspeelt?

In de loop van november maken we onze selectie bekend. Als jouw aanvraag wordt geselecteerd, ontvang je € 5.000. Dit bedrag wordt in 2023 uitbetaald. Daarnaast word je ondersteund door het Passa Porta team bij de realisatie van jouw project.

Met dit – vanaf nu jaarlijkse – initiatief, wil Passa Porta de onuitputtelijke nieuwsgierigheid van Jacques De Decker laten voortleven om nieuwe talenten te ontdekken en bruggen te slaan tussen de twee grootste taalgemeenschappen van ons land, net zoals hij zijn hele leven heeft gedaan.

Meer dan een jaar geleden. 12 april 2020. Jacques De Decker verlaat ons. Verdediger van de Belgische literatuur in hart en nieren, bevlogen bruggenbouwer tussen talen en culturen… Jacques was een buitengewoon voorzitter voor Passa Porta.

Internationaal literatuurhuis Passa Porta eert hem met een prijs die zijn naam draagt. De ‘Jacques De Decker Beurs – ode aan de nieuwsgierigheid’ is een beurs die wordt gecreëerd om de onverzadigbare nieuwsgierigheid van deze grote literaire gangmaker te laten voortbestaan, het enthousiasme over de taalgrens heen aan te moedigen en nieuwe manieren te vinden om literatuur levend te houden.

.

.
video © Timo Vergauwen & Ruby Renteurs