'de jacques de decker beurs': een duwtje in de rug voor je nieuwsgierigheid

Jacques De Decker

Ruimte voor creativiteit en experiment! Passa Porta lanceert de ‘Jacques De Decker Beurs - Ode aan de nieuwsgierigheid’, een springplank ter waarde van 5.000 euro die je literaire ideeën in de breedste zin van het woord de ruimte geeft die ze verdienen.

Tot 31 augustus 2021 kan je een omschrijving en budgetraming van je project indienen via connect@passaporta.be onder een vorm naar keuze (zolang de jury het maar kan beoordelen). De jury overlegt en kiest het project dat het best beantwoordt aan de volgende criteria:

  • vernieuwend karakter
  • publieke impact
  • duurzaamheid
  • participatiemogelijkheden
  • creatie van nieuwe uitwisselingen over de taalgrens heen

De winnaar ontvangt 5.000 euro en kan rekenen op de medewerking van het Passa Porta team bij de realisatie van het project.

De jury bestaat uit Aliénor Debrocq, Koen Peeters en Grazyna Plebanek, aangevuld met Magali Bosmans en Coline Cornélis namens Passa Porta.

Met dit – vanaf nu jaarlijkse – initiatief, wil Passa Porta de onuitputtelijke nieuwsgierigheid van Jacques De Decker laten voortleven om nieuwe talenten te ontdekken en bruggen te slaan tussen de twee grootste taalgemeenschappen van ons land, net zoals hij zijn hele leven heeft gedaan.

Meer dan een jaar geleden. 12 april 2020. Jacques De Decker verlaat ons. Verdediger van de Belgische literatuur in hart en nieren, bevlogen bruggenbouwer tussen talen en culturen… Jacques was een buitengewoon voorzitter voor Passa Porta.

Internationaal literatuurhuis Passa Porta eert hem met een prijs die zijn naam draagt. De ‘Jacques De Decker Beurs – ode aan de nieuwsgierigheid’ is een beurs die wordt gecreëerd om de onverzadigbare nieuwsgierigheid van deze grote literaire gangmaker te laten voortbestaan, het enthousiasme over de taalgrens heen aan te moedigen en nieuwe manieren te vinden om literatuur levend te houden.

.

.
video © Timo Vergauwen & Ruby Renteurs