Atelier Zingeving tijdens opsluiting: Simone Atangana Bekono, Hans Claus en Gabriella Adèr

Thu 25.03.2021
18:00 - 19:00
Simone atangana bekono gaby jongenelen

Location

online event

Category

Debate, Lecture

Price

choose your own digital price: ticket (one programme for € 5 | € 8 | € 10) - pass (all programmes for € 15 | € 20 | € 30)

Language

in Dutch

Kunst en literatuur kunnen ook mensen in detentie zingeving bezorgen. We praten erover met schrijfster Simone Atangana Bekono en 3 andere specialisten ter zake.

Perspectief in gevangenschap

Je zit vast en je wil perspectief. Tegenwoordig kunnen we er ons allemaal wel iets bij voorstellen, maar in het gevangeniswezen is zingeving tijdens opsluiting al langer een belangrijk vraagstuk. Is hierin een rol weggelegd voor kunst en literatuur? En is gevangenistijd überhaupt wel de zinvolste straf?

We gaan erover in gesprek met onder anderen kunstenaar-gevangenisdirecteur Hans Claus, Confrontaties-auteur Simone Atangana Bekono, documentairemaker Gabriella Adèr, federaal procureur Frédéric Van Leeuw en Joëlle Kermarrec, die voor vzw De Rode Antraciet projecten coördineert in drie Brusselse gevangenissen. Liesbeth Indeherberge, justitiejournaliste bij VRT, modereert.

over de sprekers

  • Schrijfster Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Confrontaties is haar debuutroman, die zich afspeelt in een jeugddetentiecentrum.
  • Dichter, beeldhouwer, schilder en fotograaf Hans Claus is criminoloog, directeur in de gevangenis van Oudenaarde, en promotor van het kleinschalige en maatschappelijk verankerde detentiehuis via de internationale beweging RESCALED.
  • Freelance journaliste en documentairemaker Gabriella Adèr woont afwisselend in Nederland en Brussel, werkt zowel voor Woestijnvis en Vice, als VPRO en NRC, en heeft bijzondere interesse voor justitie en misdaad.
  • Joëlle Kermarrec is cultuurfunctionaris bij De Rode Antraciet, een vzw die streeft naar een maximale interactie tussen gevangenen en de buitenwereld. Zij coördineert projecten bij de 3 Brusselse sites: Vorst, Berkendaal en Sint-Gillis. Kermarrec is opgeleid als juriste en werkte in de banksector, tot zij een ommezwaai naar de sociale sector maakte.
  • Frédéric Van Leeuw werd op 2 april 2014 benoemd tot federaal procureur en kreeg zo de leiding van het federaal parket. Naast het voeren van de onderzoeken en operaties na de aanslagen in Parijs en Brussel, heeft hij bijzondere aandacht besteed aan een modernere communicatie van zijn parket. In juni 2018 benoemde de ministerraad hem tot voorzitter van het Coördinatiecomité voor Inlichtingen en Veiligheid, een functie die hij naast zijn taak als federaal procureur waarneemt.

Actueel en artistiek

Atelier Actua is een reeks debatten van Vlaams-Nederlands huis deBuren over actuele en artistieke onderwerpen met prominente gasten uit Vlaanderen en Nederland, waarbij naast het brede kader ook de situatie in Brussel wordt besproken. Passa Porta Festival zet graag mee de schouders onder deze editie over zingeving tijdens opsluiting.

Tip: op 24 maart organiseert deBuren een leesclub met Simone Atangana Bekono over Confrontaties. Info en tickets vind je hier.

Passa Porta, deBuren

portret simone atangana bekono © gaby jongenelen

Coming soon at