Een avond met Donald Niedekker

Wed 29.06.2022
20:00 - 21:30
Auteursfoto Donald Niedekker c Marian Wolfert bw

Category

interview

Price

€8/6 (€10 supporting united stages)

discount

the preferential rate offers a €2 discount for all who feel like they need it.

Language

in Dutch

Je zal maar ‘geheimtip’ genoemd worden, of ‘zenmeester van de Nederlandse literatuur’. Toch zijn dit de meest voorkomende benamingen voor Donald Niedekker. Een verklaring vinden we mogelijk in het ongrijpbare van zijn oeuvre. Geen perspectief te vreemd, lijkt het wel. Zo wordt de roman Als een tijger, als een slak verteld door een gedicht.

Ik ben geen mens. Ook geen dier, en zelfs geen steen of wolk. Al kun je me het best vergelijken met een wolk. Net als een wolk besta ik zonder dat ik gevangen of vastgehouden kan worden.’

In Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost horen we de stem van een bemanningslid van de Nova Zembla. Het smelten van de permafrost bevrijdt na 425 jaar zijn stem, zijn getuigenis. De eigenzinnige kwaliteiten van Donald Niedekkers werk werden ook opgemerkt en geroemd door de jury van de VUB Luc Bucquoye-prijs die hem tot hun nieuwe laureaat uitriep.

Bij de prijsuitreiking treedt de schrijver uit de schaduw en gaat in gesprek met literatuurcriticus Sofie Gielis. Collega auteur Jens Meijen opent de avond met een huldewoord.

VUB Luc Bucquoye-prijs

Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur die uitblinkt door Nederlandstalig werk dat van redelijke eigenzinnigheid getuigt, onder andere door vrijheid van denken, engagement, tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect. Donald Niedekker vervoegt daarmee de rangen van een bijzonder lezenswaardige groep auteurs als Pjeroo Roobjee, Charlotte Mutsaers en Lisette Ma Neza.

Over de gasten

Donald Niedekker (1963) is de auteur van een rijk en divers oeuvre. Hij trad voor het voetlicht met de opmerkelijke debuutroman Hier ben ik, een hedendaags hooglied (2002), maar publiceerde voordien al enkele reisboeken met fotograaf Harold Naayer. Na zijn vijfde roman, Het moet wel beschaafd blijven (2008), werd het even stil rond Niedekker, maar sinds Als een tijger, als een slak uit 2015 mogen we spreken van een glorieuze wederopstanding. Zijn ontwrichtende roman Oksana. Een ballet stond in 2017 op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs (de voormalige Gouden Uil). In 2018 verscheen de reisroman Wolken &c., in 2019 gevolgd door het baldadige Zo zie je alles, dat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs stond.

Sofie Gielis (1980) is recensent bij De Standaard der Letteren en onderzoeker. Ze leidt onderzoeksgroep FRAME, doceert en begeleidt doctoraten in de kunsten aan PXL-MAD School of Arts.

Jens Meijen (1996) is schrijver, letterkundige en politicoloog. Hij doet onderzoek naar nationalisme en populisme aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij Humo, kernredacteur van literair tijdschrift DW B en de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Met zijn debuutbundel Xenomorf (2019) won Jens Meijen de C. Buddingh’-prijs en werd hij genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2021 verscheen zijn debuutroman De lichtjaren.

Stemmen over Niedekker

‘In alle stilte stond een groot schrijver op’
DW B
‘Dit boek kabbelt niet braaf binnen de conventionele oevers van de roman. Het spoelt er royaal overheen en verkent andere terreinen. Het brengt de verbeelding in een stroomversnelling en wakkert het verlangen naar raadsels, geheimen en onbekende horizonten aan.’
– Jan Dertaelen in De Tijd over Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost
‘Zo zie je alles is een pareltje dat iedereen zou moeten lezen.’
- Matthijs de Ridder in De Standaard

Org: Passa Porta, VUB, Koppernik

foto © marian wolfert

Coming soon at