Een avond met Donald Niedekker
Locatie
Categorie
Kostprijs
korting
Taal
Je zal maar ‘geheimtip’ genoemd worden, of ‘zenmeester van de Nederlandse literatuur’. Toch zijn dit de meest voorkomende benamingen voor Donald Niedekker. Een verklaring vinden we mogelijk in het ongrijpbare van zijn oeuvre. Geen perspectief te vreemd, lijkt het wel. Zo wordt de roman Als een tijger, als een slak verteld door een gedicht.
In Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost horen we de stem van een bemanningslid van de Nova Zembla. Het smelten van de permafrost bevrijdt na 425 jaar zijn stem, zijn getuigenis. De eigenzinnige kwaliteiten van Donald Niedekkers werk werden ook opgemerkt en geroemd door de jury van de VUB Luc Bucquoye-prijs die hem tot hun nieuwe laureaat uitriep.
Bij de prijsuitreiking treedt de schrijver uit de schaduw en gaat in gesprek met literatuurcriticus Sofie Gielis. Collega auteur Jens Meijen opent de avond met een huldewoord.
VUB Luc Bucquoye-prijs
Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur die uitblinkt door Nederlandstalig werk dat van redelijke eigenzinnigheid getuigt, onder andere door vrijheid van denken, engagement, tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect. Donald Niedekker vervoegt daarmee de rangen van een bijzonder lezenswaardige groep auteurs als Pjeroo Roobjee, Charlotte Mutsaers en Lisette Ma Neza.
Over de gasten
Donald Niedekker (1963) is de auteur van een rijk en divers oeuvre. Hij trad voor het voetlicht met de opmerkelijke debuutroman Hier ben ik, een hedendaags hooglied (2002), maar publiceerde voordien al enkele reisboeken met fotograaf Harold Naayer. Na zijn vijfde roman, Het moet wel beschaafd blijven (2008), werd het even stil rond Niedekker, maar sinds Als een tijger, als een slak uit 2015 mogen we spreken van een glorieuze wederopstanding. Zijn ontwrichtende roman Oksana. Een ballet stond in 2017 op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs (de voormalige Gouden Uil). In 2018 verscheen de reisroman Wolken &c., in 2019 gevolgd door het baldadige Zo zie je alles, dat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs stond.
Sofie Gielis (1980) is recensent bij De Standaard der Letteren en onderzoeker. Ze leidt onderzoeksgroep FRAME, doceert en begeleidt doctoraten in de kunsten aan PXL-MAD School of Arts.
Jens Meijen (1996) is schrijver, letterkundige en politicoloog. Hij doet onderzoek naar nationalisme en populisme aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij Humo, kernredacteur van literair tijdschrift DW B en de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Met zijn debuutbundel Xenomorf (2019) won Jens Meijen de C. Buddingh’-prijs en werd hij genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2021 verscheen zijn debuutroman De lichtjaren.
Stemmen over Niedekker
Org: Passa Porta, VUB, Koppernik
foto © marian wolfert
Binnenkort bij
Open mic: Filip Rogiers nodigt uit
39 zondagen lang las Filip Rogiers, telkens op een andere plek in Brussel, een van de “Sonnetten van de kleine waanzin” van Hans Andreus voor, steevast voorafgegaan door het voorlezen van werk van een “gastdichter”, en gevolgd door eigen werk. Op 6 oktober sluit hij zijn Andreustournee af op het terras van Passa Porta en nodigt hij jou uit om mee te doen. Breng eigen werk mee, maar ook minstens één tekst van een schrijver die je bewondert of inspireert.
Conversation entre Kev Lambert et Emmanuelle Bayamack-Tam
Qu’ont à se dire la littérature et l’enfance ? Dans leurs nouveaux romans, le Québécois Kev Lambert et la Française Emmanuelle Bayamack-Tam/Rebecca Lighieri explorent à leurs façons aiguës l’imaginaire enfantin et adolescent. Loin des clichés du genre.
Meet the author: Sulaiman Addonia
De stem van Hannah, het hoofdpersonage van De zieners, de nieuwe roman van Sulaiman Addonia, grijpt je vanaf de eerste zin bij je nekvel en laat je het hele boek, dat bestaat uit één paragraaf van 160 bladzijden, niet meer los. Aan het eind voel je je als een bokser na een gewonnen kamp: murw geslagen en toch euforisch. Peter Verhelst komt ons vertellen waarom het boek “wereldtop” is en Melissa Giardina gaat met de auteur in gesprek.