Women and Power: De vrouwen in het werk van Stefan Hertmans

sam. 27.03.2021
11:30 - 12:30
Hertmans Stefan kleur Saskia Vanderstichele afgekocht voor De Opgang copie

Lieu

online event

Catégorie

interview

Prix

choisissez votre propre tarif digital: ticket (un programme pour € 5 | € 8 | € 10) - pass (accès à tous les programmes pour € 15 | € 20 | € 30)

informations pratiques

envie d’interpeller l’auteur en direct ? Envoyez votre question avant le 26 mars à connect@passaporta.be ou posez-la pendant le programme dans le chat.


Langue

en néerlandais

Van Hamoutal in De bekeerlinge, over Antigone in Molenbeek, tot Mientje in De opgang: Stefan Hertmans schrijft vaak over sterke vrouwen. Gaea Schoeters gaat met hem in gesprek over de positie van de vrouwelijke personages in zijn werk.

Vier decennia

Stefan Hertmans (1951) behoeft geen introductie meer. Al bijna vier decennia bouwt hij zorgvuldig zijn oeuvre van romans, verhalen, essays en poëzie uit. Dichtbundels als Muziek voor de overtocht en Goya als hond en romans als Harder dan sneeuw of Naar Merelbeke leverden al snel veel erkenning op. Met Oorlog en terpentijn uit 2013 volgde de internationale doorbraak.

opgang van een vrouw

Wat opvalt is de belangrijke rol die vrouwelijke personages zeker in het recentste werk van Hertmans spelen. In de alom geprezen roman De bekeerlinge uit 2016 volgt de schrijver de sporen van een middeleeuwse vrouw van de Provence tot in Caïro. In 2017 publiceerde Hertmans een uiterst actuele, beklemmende en poëtische tekst over de zus van een zelfmoordterrorist: Antigone in Molenbeek. En in 2020 verscheen De opgang, tegelijk een opzienbarend oorlogsverhaal en een wrang huwelijksdrama.

De opgang is een van Stefan Hertmans’ beste romans – een donker, zorgwekkend en beheerst boek, waarin lijden, geweld en dreiging zodanig worden beschreven dat de actuele werkelijkheid er als een virus besmet mee blijkt te zijn.
De Standaard

Weloverwogen

Achter de romans, gedichten, verhalen en essays van Hertmans schuilt grote eruditie en een arsenaal aan weloverwogen ideeën. We zijn dus benieuwd om Hertmans met Gaea Schoeters in gesprek te zien gaan over de rol van de vrouw in zijn oeuvre.

Actrice Ikram Aoulad draagt voor uit het werk van Stefan Hertmans.


Passa Porta, De Bezige Bij, De Munt

portret stefan hertmans © Saskia Vanderstichele

Bientôt à