Donkere dagen: het nieuwe toneelstuk van Annelies Verbeke

Lieux
Catégorie
Prix
Korting
Programme
ce programme est accessible aux personnes en situation d'handicap.
Langue
In 2026 gaat Donkere Dagen in première, een nieuw stuk van Theatercollectief SKaGeN, schrijfster Annelies Verbeke en theatermakers Aminata Demba en Clara van den Broek over verlies en collectieve rouw. Omdat dit zo goed aansluit bij ons festivalthema ‘Ghosts’ brengen ze speciaal voor het Passa Porta Festival een exclusieve lezing uit het stuk.
oulematou
Theatermaakster Aminata Demba is familie van Oulematou Niangadou, die op 11 mei 2006 in Antwerpen wordt neergeschoten en overlijdt. De dader schiet die bewuste middag in de stad nog twee andere mensen neer: Luna, een meisje van twee, dat ook overlijdt, en een lezende vrouw met een hoofddoek, die overleeft. (Die laatste laat zich op het proces met grote waardigheid horen, maar wenst naderhand in de anonimiteit te verdwijnen.) De dader maakt zijn racistische motieven kenbaar, en de wil een einde te maken aan zijn eigen leven. De stad reageert aangeslagen. Er volgt een periode van verbinding en collectieve rouw, die na een tijdje weer gaat liggen. Bijna twintig jaar later blijkt de schietpartij nog nauwelijks bekend bij een jonge generatie.
collectieve verwerking
In dit project onderzoeken theatermakers Aminata Demba en Clara van den Broek en auteur Annelies Verbeke hoe betrokkenen en nabestaanden omgaan met een collectief trauma. Kunnen we rouw überhaupt delen? Wat zijn de culturele eigenheden die bij een rouwproces de kop opsteken? En zijn die overbrugbaar? Mogen we het voldoende over de dood hebben? Kunnen mensen verenigd worden door een collectief trauma of is rouw daar sowieso te individueel en intiem voor? Kan theater bijdragen tot een verbindende rouwbeleving?
verbinding
SKaGeN gaat voor Donkere Dagen op onderzoek uit en interviewt rouwenden, onder wie nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij. Hun stemmen verweven zich met het verhaal van de spelers, die allebei vroeg in het leven met een groot verlies te maken kregen. Aangespoord door de vragen die Verbeke hen stelde, graven de twee eveneens in zichzelf en onderzoeken of het theater ook voor hen tot verbinding kan leiden. Waarom willen ze deze voorstelling eigenlijk maken? En willen beide stemmen op het podium wel dezelfde voorstelling maken? Beleven zij hun rouw onderling niet ook heel verschillend – en baat het zich daarover op te winden? Ze vertellen elkaars verhaal aan het publiek, bestoken elkaar de ene keer met rechtzettingen, en komen de andere keer nader tot elkaar. Zo zorgen de makers voor een open, omarmende voorstelling die recht naar het hart gaat en de humor noch de duisternis schuwt. Demba, Verbeke en Van den Broek reiken je de hand en nemen je mee naar iets wat wezenlijk is aan alle leven.
over de makers
Annelies Verbeke schrijft vooral proza en theaterteksten. Ze schreef onder meer de romans Slaap! (2003), Reus (2006), Vissen redden (2009) en Dertig dagen (2015), de verhalenbundels Groener gras (2007), Veronderstellingen (2012), Halleluja (2017) en Treinen en Kamers (2021). Als theaterauteur schreef ze verschillende teksten voor acteurscollectief Wunderbaum en andere Nederlandse en Vlaamse gezelschappen. Verbekes werk is in 26 talen vertaald.
Aminata Demba is actrice, presentatrice, moderator en artistiek teamlid/maker bij theatergezelschap Laika vzw. Ze was de voorbije jaren ook maker en speler in theatervoorstellingen bij o.a. NTGent, KVS, Bronks & Theater Antigone. Naast haar acteursbestaan is ze bezielster van RepresentBelgium, een initiatief om onze beeldcultuur in de audiovisuele sector inclusiever te maken. Ook wordt ze rond diverse thema's gevraagd als moderator.
Clara van den Broek is opleidingshoofd drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, theatermaker en actrice bij o.a. theatergezelschap SkaGeN. In het verleden was ze artistiek coördinator van de afstudeerrichting acteren (Koninklijk Conservatorium), dagelijks bestuurder van SKaGeN, dansrecensent bij De Morgen, en redactielid en publicist bij podiumkunstentijdschrift Etcetera. Ze publiceerde fictie bij De Geus en Uitgeverij Vrijdag.
Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 30 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.
Oganisatie: Passa Porta
foto's: Annelies Verbeke © Liesbeth Kuipers, Aminata Demba © Sigrid Spinnox
Bientôt à

Clôture : Lisette Lombé et…
Une performance poétique et musicale à deux voix et deux langues par Lisette Lombé et le ou la futur·e poète national·e.

Oracle littéraire
Les cartomanciennes de Passa Porta parlent aux esprits et autres revenants pour vous prédire l'avenir.

Lara Taveirne en Donald Niedekker over rouw
Twee auteurs die in hun laatste boek het verlies van een naaste beschrijven. Wat kan literatuur doen in tijden van rouw?