De Nieuwe Feministische Leeslijst

dim. 31.03.2019
13:30 - 14:30
Marja Pruis © Keke Keukelaar Rv Tot 20 Juli 2020 Zw

Lieu

deBuren

Catégorie

interview

Langue

en néerlandais

‘Het is kenmerkend voor het feminisme dat iedere generatie het opnieuw moet uitvinden.’ Marja Pruis voegt het woord bij de daad en gaat op zoek naar een nieuwe theoretische onderbouwing van het feminisme, in verleden en heden. In De nieuwe feministische leeslijst ontdek je alles wat je gelezen moet hebben als feminist van de derde generatie.

Feminisme 3.0

Recht op onderwijs en stemmen, daar was het vrouwen vooral om te doen tijdens de eerste feministische golf in de tweede helft van de 19e en eerste helft van de 20e eeuw. Recht op betaald werk en algemene ontvoogding van de man domineerden de tweede feministische golf in de jaren 1960 tot 1980. En nu is er #MeToo: een brede beweging tegen geweld en grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen, een symptoom van een derde feministische golf die ijvert voor een volledige gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

Feminisme in theorie en praktijk

Parallel met de #MeToo-beweging kropen vele denkers, journalisten en militanten in hun pen, zowel om het moderne feminisme uit te leggen als om het te onderbouwen. Maar wat met de teksten en theorieën uit de eerste en tweede feministische golf? Kunnen we daar nog iets uit leren?

De Nederlandse schrijfster en journaliste Marja Pruis wil met De nieuwe feministische leeslijst een brug slaan tussen de theorie van toen en het activisme van nu. In het boek vind je de must-reads van het (nieuwe) feminisme, van The Bell Jar van Sylvia Plath tot Bad Feminist van Roxane Gay, van Het perpetuum mobile van de liefde van Renate Dorrestein tot De gesluierde Eva van Nawal el Sadaawi. Goedgeplaatste schrijvers en essayisten laten hun licht schijnen over het onderwerp. Onder hen ook Bregje Hofstede, die een essay aanleverde over Virginia Woolf.

Charlie journaliste Selma Franssen gaat in gesprek met Marja Pruis, Bregje Hofstede en Ciska Hoet. Deze laatste is directeur van RoSa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme.

Marja Pruis (1959) is schrijfster en redacteur bij De Groene Amsterdammer. Met romans als Bloem, De vertrouweling en Atoomgeheimen werd ze genomineerd voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Haar essayboek Kus me, straf me werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs, voor haar essaybundel Genoeg nu over mij ontving Pruis de J. Greshoff-prijs

Bregje Hofstede (1988) publiceert in diverse kranten en tijdschriften en schrijft voor De Correspondent. Haar debuutroman De hemel boven Parijs verscheen in 2014 en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil. Vervolgens deed Hofstede in de essaybundel De herontdekking van het lichaam een boekje open over haar burn-out, en in haar jongste roman Drift mijmert ze over een liefde en leven van weleer. Hofstede is lid van de feministische actiegroep De bovengrondse.

signeersessie

Marja Pruis en Bregje Hofstede zullen na afloop hun boeken signeren, om 16:30 in deBuren. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, DeBuren, Das Mag

Photo Marja Pruis © Keke Keukelaar
photo Bregje Hofstede © Willemieke Kars
photo Bregje Hofstede © Beniamin Boar

Bientôt à