Reni Eddo-Lodge in Antwerpen

jeu. 03.10.2019
20:00 - 21:30

Het boek Why I'm no longer talking to white people about race van Reni Eddo-Lodge ontketende een storm van reacties. Naar aanleiding van haar aanwezigheid op het Passa Porta Festival werd haar boek nu ook vertaald naar het Nederlands door uitgeverij Polis. Voor de presentatie van Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat, zal ze op het Antwerps festival L’Afrique c’est chic met dr. Olivia Rutazibwa en Tunde Adefioye spreken over het structurele racisme in België en Europa.

van een blogartikel naar een boek en een podcast

Wat betekent het om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren? Reni Eddo-Lodge gaat op zoek naar de historische oorzaken van racistische vooroordelen en toont aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze samenleving werkt. Racisme vind je in de politiek, op straat en in onze popcultuur.

Toen de Britse journaliste op haar blog een artikel postte met de titel ‘Why I’m no longer talking to white people about race’, kon ze niet vermoeden dat er zo veel reacties zouden volgen. De lezers brachten haar ertoe de discussie voort te zetten, zich uitgebreider te documenteren en er een boek van te maken.

Why I’m no longer talking to white people about race van Reni Eddo-Lodge werd al naar verschillende talen vertaald, met tal van prijzen bekroond en vervolgd door een negen-delige podcast. Het boek werpt een blik op het structurele racisme in Groot-Brittannië en wijst op ieders verantwoordelijkheid om deze mechanismen actief te bestrijden.

'The work of anti-racism feels like shadow boxing, like fighting ghosts​.' ​
Reni Eddo-Lodge

en in belgië?

Olivia U. Rutazibwa is doctor in de politieke wetenschappen aan de universiteit van Portsmouth en voormalig Afrika redacteur bij MO*. Vooral post-koloniale machtsverhoudingen, diversiteit, Europa in de wereld, democratisering, (humanitaire) interventies en Afrocentrisme houden haar bezig in haar denken en schrijven. Ze schreef een dekoloniaal manifest, Het einde van de witte wereld, dat later dit jaar in boekvorm verschijnt.

Het gesprek zal worden geleid door Tunde Adefioye, stadsdramaturg bij de KVS in Brussel. In San Francisco behaalde Adefioye een master in Cellulaire en Moleculaire Biologie, via zijn doctoraat belandde hij in Leuven. In 2009 richtte hij daar met enkele mensen de slam poetry organisatie vzw Urban Woorden op. In rekto:verso publiceerde hij een tienstappenplan voor de dekolonisering van de kunstensector.

Read Reni Eddo-Lodge's blog post 'Why I'm no longer talking to white people about race'.

passa porta, de roma & polis uitgeverij. in het kader van l'Afrique c'est chic.

Bientôt à